FILIPO INZAGI: Njegovo ime sinonim je za gol

Autor: Ilija Vuksanović

Sport

25.10.2017

20:20 >> 03:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadač sa istančanim osećajem za gol i prostor, uvek na ivici ofsajda, igrač koji je nastupao za dva najveća kluba Italije, jedan od najvećih zavodnika italijanskog fudbala. Osvajač dve Lige šampiona, tri Skudeta, Kupa Italije, tri Superkupa Italije, Svetskog klubskog prvenstva, dva Superkupa Evrope, Intertoto Kupa, Svetskog prvenstva i vicešampion Evrope. Pola gol, pola ofsajd, Filipo Pipo Inzagi.

RepublikaFoto: Tanjug
Inzagi je sada trener

Filipo Inzagi je rođen 9. avgusta 1973. godine u Pjaćenci. Karijeru je počeo u klubu iz rodnog grada. Odatle je otišao u Parmu, a iz dresa "mlekadžija" došao je u Atalantu gde je počeo njegov fudbalski uspon. Inzagi je u dresu kluba iz Bergama postao prvi strelac Serije A sa 24 postignuta gola. Tih godina suvereni vladar Italije bio je Juventus kom nije promakao takav biser kakav je bio Pipo. Crno-beli su ga  doveli u svoje redove i napravili sjajan tandem Del Piero – Inzagi. Sa Juventusom je osvojio Superkup Italije i Skudeto, igrao finale LŠ protiv Reala iz Madrida koje je njegov klub izgubio golom Predraga Mijatovića.

Iz Juventusa u Milan

Iz Juventusa je 2001. godine prešao u redove Milana, tih godina najljućeg protivnika torinskih crno-belih, za 31 milion eura. U Milanu je godinama u tandemu sa Andrejem Šefčenkom činio ubitačan tandem. Sa "rosonerima" je osvojio trofej koji mu je nedostajao, Ligu šampiona. Te sezone 2003. godine u finalu su se sastali Milan i Juventus i posle boljeg izvođenja penala slavili su momci iz prestonice mode, a Pipo je došao do dugo čekanog trofeja. Sa Milanom je osvojio i dva prvenstva, još jedan pehar LŠ kada je u finalu sam srušio Liverpul sa dva gola, kao i Svetsko klubsko prvenstvo. Sa reprezentacijom Italije osvojio je Svetsko prvenstvo 2006. godine, a 2000. godine je bio vicešampion Evrope. Za reprezentaciju Italije postigao je 25 golova.

Jedan od najboljih napadača svih vremena

Sa 70 postignutih golova u evropskim takmičenjima nalazi se na 4. mestu večite liste strelac iza Raula, Mesija i Ronalda, a sa 156 golova u seriji A zauzima 18. mesto. Jedini je igrač koji je uspeo da postigne gol u svim takmičenjima pod patronatom FIFA i UEFA. Sa ukupo 316 postigutih golova zauzima 5. mesto večite liste strelaca Italijana iza Piola, Meace, Del Piera i Roberta Bađa. Svoju poslednju utakmicu je odigrao 2012. godine protiv Novare kojoj je dao gol u 82, minutu utakmice i tako doneo pobedu svom timu.

Istančan osećaj za gol

Filipo Inzagi je fudbaler koji je imao istančan osećaj za gol. Velik broj svojih golova postigao je iz peterca, što iz natrčavanja na centaršuteve svojih saigrača što posle sjajnih postavljanja. Uvek je znao gde će se odbiti lopta i uvek je umeo da se zagradi tako da je gol bio neminovnost. Stariji ljubitelji fudbala pamte takav instikt kod Gerda Milera, još jedne legende svetskog fudbala. Fantastični Inzagi je savršeno dobro znao da izbegne ofsajd zamku, zlonamerni bi rekli kakosu se sudije umorile od dizanja zastavice ali nije bilo tako. Savršeno dobro je znao kada da krene, kako da se postavi i kako da izbegne ofsajd zamke protivnika, a kada bi se našao oči u oči sa golmanom bio bi nepogrešiv. Posedovao je odličan prijem i fenomenalno je davao for iz istog.

Iako je golove postizao na već opisane načine upamćen će ostati njegov gol u dresu Juventusa protiv Fiorentine. Tada je Moreno Torićeli centrirao sa desne strane, a Superpipo uhvatio volej sa 15 metara i loptu poslao u gornji desni ugao protivničkog gola. Pamtiće se i njegov gol Juventusu kada je savršeno primio loptu pored Montera, a onda iz okreta proturio loptu kroz noge golmana "stare torinske dame". Ništa ne bi bilo čudno da na golu Juventusa nije bio Đanluiđi Bufon, jedan od najboljih golmana svih vremena, i da između njegovih nogu nije bilo jedva toliko mesta da prođe lopta. Pamtiće se i jedan od retkih golova koje je dao izvan kaznenog prostora, gol protiv Bajerna iz Minhena kada je posle fantastičnog pasa petom Sedorfa, izbegao ofsajd zamku i matirao nemoćnog Kana sa 17 metara.

Možemo ga voleti ili ne ali mu nikako ne možemo spočitavati veliko umeče i ubitačni instikt za gol koji je posedovao, Možda nije plenio otmenošću i prefinjenim potezima kakve smo mogli da vidimo od Del Piera, Bađa, Piksija i mnogih drugih velikana ove igre, ali sasvim je sigurno da je Pipo jedan od najvećih i najboljih napadača u istoriji fudbala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading