MILORAD MAŽIĆ ZA SRPSKI TELEGRAF: BRIGA ME ŠTA PRIČAJU VEČITI

Autor:

Sport

27.01.2018

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinonim za vrlinu u srpskom fudbalu već godinama. Cenjen i poštovan u Evropi, koja ga vidi i tretira kao jednog od trojice najboljih arbitara na kontinentu.

RepublikaFoto: Starsport
Ponos srpskog fudbala: Milorad Mažić

A opet, najbolji srpski sudija Milorad Mažić često je trn u oku večitih rivala Crvene zvezde i Partizana, zavisno od toga ko je šampion ili kakve su pozicije ljutih rivala.

Upravo to bila je centralna tema razgovora novinara Srpskog telegrafa sa ekonomistom iz Vrbasa, koji priznaje da ga ne zanima šta rade dva najveća kluba i da ga njihovo prepiranje i pritisci neće sprečiti da sudi najveće utakmice srpskog fudbala u budućnosti. Osvrnuo se i na okolnosti na srpskim terenima, povukao paralelu sa deljenjem pravde na mečevima Lige šampiona, kao i na to da li je sudio namešten meč u karijeri.

Kako ste doživeli to što je Zvezda tražila vaše izuzeće pred poslednji derbi?

- Izjavama se ne bavim. Svako ima prava da analizira. Suđenje je sklono javnim kritikama. Funkcioneri večitih često izjavama dižu tenziju pred derbi. Pravi se pompa da se na pojedinim mečevima ne sme napraviti greška. Verujte mi na reč, nemam stav o izjavama čelnika Zvezde i Partizana.

Bude li vam zbog takve atmosfere mučno da sudite derbi?

- Ako sam izabran da se bavim ovim poslom, ne treba da pravim razliku. Derbi je za mene nešto posebno, ja sam to naglašavao već nebrojano puta. Iskustvo iz svakog derbija mi je mnogo značilo u karijeri. On je nešto po čemu nas prepoznaju u celom svetu. I ružne stvari su, nažalost, deo te utakmice. Volim da sudim derbi. Ne, nije mi mučno!

RepublikaFoto: Starsport
Navikli da napadaju sudije: Terzić, Mijailović i Vučelić

Šta mislite o takozvanoj crnoj listi sudija u srpskom fudbalu?

- Ove sezone nema crne liste jer su FSS i Sudijska komisija delegirali sudije bez obzira na to da li su klubovi tražili njihovo izuzeće.

Kako vam izgleda kada u mesec dana idete ukrug od evropske elite do srpskih terena? Koliko je teško prilagoditi se?

- Prvo, fudbalsko suđenje treba da se voli. Moj tim i ja smo već ušli u rutinu i nemamo problem da pružimo maksimum. Druga, treća ili četvrta liga ili najviši stepen takmičenja - naš pristup je krajnje profesionalan.

Nije baš da imate iste uslove za rad u Evropi i kod nas, složićete se?

- Sa druge strane, veliko osveženje i ono što nam daje draž su mečevi Lige šampiona, Lige Evrope i kvalifikacije. Teško je izmeriti nemerljivo. U datim okolnostima dosta se uradilo na infrastrukturi u Srbiji. Ima, naravno, još prostora, pogotovo kad je o samim terenima reč, ali to je pitanje za nekog drugog. Često me igrači pitaju kako možeš posle Lige šampiona da sudiš ovde...

Plašite li se povrede u uslovima poput kaljuge na meču Napretka i Partizana u Kruševcu?

- To može da se desi i na idealnom terenu. Nije lako, ali sa druge strane, mi se u datim okolnostima prilagođavamo. Treba razmišljati o samom kalendaru takmičenja. Komisija za takmičenje FSS pokušava da napravi najidealniju formu. Mi protiv vremena ne možemo, takva nam je klima. Ko je očekivao ovakav januar, sjajno vreme. Teren je bio takav kakav je bio - ne samo u Kruševcu već i na drugim terenima. Mi na to teško možemo da utičemo.

Da li se desilo da pomislite da je neki meč koji sudite sumnjiv?

- Niko mi nikad nije tražio da nekom pomažem ili da menjam kriterijum. To je borba da dokažeš nedokazivo. Ja ne mogu da procenim da li neko ima slab dan ili da je trener loše namestio taktiku. Ne mogu da kažem. Ima i na vrhunskim mečevima početničkih grešaka, pa se ne svodi na konotaciju da je nešto sumnjivo - zaključio je Mažić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading