Raste rasizam na engleskim stadionima

Autor:

Sport

07.02.2018

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diskriminacija u engleskom fudbalu porasla je za 59 odsto u prvom delu sezone, saopštila je organizacija "Kick it Out".

RepublikaFoto: instagram.com//liverpoolfc
Ilustracija: Foto

U prvom delu ove sezone počinjeno je 282 incidenta, koliko je grupi "Kik it aut" (Kick It Out) koja se bori protiv diskriminacije, prijavljeno u četiri engleske lige i prve četiri amaterske lige.

Rasizam je u nešto više od polovine izveštaja koje je prikupio "Kick It Out".

- Naši najnoviji statistički podaci pokazuju veliki porast incidenata diskriminacije u fudbalu, što bi trebalo da bude poziv na buđenje svima u tom sportu - rekao je predsednik te antidiskriminatorne grupe Herman Ouzli. 

U prve četiri engleske lige zabeležen je porast rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije za 38 odsto u odnosu na prošlu sezonu. 

Zabeleženo je 111 incidenata od avgusta, od kojih 64 u Premijer ligi, 47 u Čempionšipu, trećoj i četvrtoj ligi. To je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 40 incidenata u Premijer ligi i 29 u preostale tri lige na polovini sezone. 

- Borba protiv diskriminacije mora biti zajednički napor. Lideri svih delova društva i fudbala, kao i šira javnost i fudbalski navijači, moraju da preduzmu nešto, da prijave diskriminaciju i pomognu nam da iskorenimo mržnju - naveo je Ouzli. 


U prvom delu sezone 2012/213 prijavljeno je 53 diskriminatornih incidenata. Posle rasizma, incidenti homofobije, bifobije i tansfobije su najbrojniji (22 odsto), a zatim i antisemitizam (devet odsto). 

Kako se navodi, društvene mreže postaju sve veći izvor diskriminacije, sa većinom incidenata na Tviteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading