PONOS SRBIJE NIČE U SURČINU: Ovako sada izgleda Nacionalni stadion na kojem će igrati "orlovi" (FOTO)

Autor:

Sport

09.07.2024

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kružni oblik dominira samim stadionom i njegovom okolinom.

PONOS SRBIJE NIČE U SURČINU: Ovako sada izgleda Nacionalni stadion na kojem će igrati "orlovi" (FOTO)

Foto: ministarstvo finansija

Izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu počela je polaganjem kamena temeljca u sredu 1. maja u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i brojnih uglednih ljudi iz sveta sporta. Prela planu, kada bude završen, do 1. decembra 2026. godine, biće to jedan od najmodernijih stadiona u Evropi.

Nema sumnje da će velelepno fudbalsko zdanje u Surčinu biti ponos Srbije, tim uz kompleks za EXPO 2027. Na njemu će moći da se odigravaju najveći fudbalski događaji, prevashodno da igra fudbalska reprezentacija Srbije, a u planu je da bude domaćin finala Lige Evrope 2028, pod uslovom da na UEFA da domaćinstvo. Biće to stadion kapaciteta 52.241 mesto za navijače i biće poslednje generacije, a prostiraće se na prostoru prečnika 292 metra, dok je visina stadiona 54 metra, ali i ostale brojke su da od njih zastaje dah.

Republika

Foto: ministarstvo finansija

Krug dominira na stadionu i u okolini

Upravo pomenutu krug već se uveliki vidi na mestu gde ćemo za nešto više od dve godine gledati fudbalere kako trče sa loptom i postižu golove na zadovoljstvo velikog broja navijača na tribinama. Na terenu svakog dana radi više stotina radnika sa više desetina mašina, a u toku je postavljanje šipova koji će držati do sada neviđenu konstrukciju stadiona.

Republika

Foto: Republika

Stadion dobija prve obrise

- Nije to samo građevina, šipovi idu 25 metara duboko u zemlju da bi se osigurala čvrstina, stabilnost stadiona - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom pokaganja kamena temeljca.

Republika

Foto: Republika

Radi se punom parom

Na ekskluzivnim fotografijama Republike iz vazduha jasno se vidi gde će se nalaziti tribine, koje su očekivano kružnog oblika, dok se u sredini nalazi prostor ostavljen za samo fudbalsko igralište na kojem će se, logično, raditi tek pred kraj kako se ne bi oštetilo tokom grubih građevinskih radova.

 

Podsetimo, kako je Republika ekskluzivno objavila početkom maja, samo temeljna konstrukcija imaće površinu 25.000 kvadratnih metara, a biće pobijeno u zemlju 2.379 šipova ukupne dužine čak 55 kilometara. Na nju ide betonska konstrukcija u koju će bit ugrađeno 120.000 kubika betona.

Republika

Foto: Twitter/PrintScreen/FSSrbije

Projekat izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu

Na nju se naslanja čelična konstrukcija od 19.000 tona koja će se sastojati od 44 stuba visine od po 40 metara, dok u krug ude prsten obima 718 metara. I za kraj, na sve to ide zelena fasada, koja se sastoji iz tri celine, tri fasadna nivoa površine 5.000 kvadrata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading