(VIDEO) TEŠKO JE BITI CRNAC U ITALIJI: Baloteli rasplakao naciju šokantnim priznanjem

Autor:

Sport

31.05.2018

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadač italijanske reprezentacije Mario Baloteli opisao je kakva je sve poniženja pretrpeo tokom karijere zbog toga što je crnac.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Baloteli se nedavno vratio u nacionalni tim

Baloteli se posle četiri godine vratio u italijansku reprezentaciju, a postigao je predivan gol na meču sa Saudijskom Arabijom u Sent Galenu.

Međutim, njegov povratak u nacionalni tim zasenilo je rasističko vređanje. Pojedini italijanski navijači su istakli transparent na kome je pisalo: "Moj kapiten je italijanske krvi".

Italijanski mediji su citirali delove knjige "Demoni" autora Alesandra Alkijata u kojoj slavni fudbaler detaljno navodi uvrede i predrasude koje ga zbog boje kože prate od detinjstva do danas.

- Naravono, imao bih manje problema u životu da sam belac. Ali ti problemi su me napravili jačom osobom. Imao sam veliku podršku. Dobijam dosta pisama od dece koja me smatraju primerom da nikako ne treba spustiti glavu pred rasističkim napadima - naveo je Baloteli.

Baloteli u pomenutoj knjizi ne bira reči kada opisuje kako se oseća dok sluša i gleda kako ga vređaju u Italiji.

- Sa 18 godina su mi zabijali vrata u lice. Ne samo što se tiče zahteva za italijanskim državljanstvom nego i prihvatanja u društvu. U školi kada bi nešto nestalo ili bilo ukradeno, uvek sam bio prvi osumnjičen. Ali jedan događaj nikada neću zaboraviti i tada nisam mogao prestati da plačem. Jedva sam dočekao da uradim domaći, jer sam znao da će onda majka da me pusti da odem da igram fudbal. Međutim, kada sam došao na igralište, deca nisu dala da igram sa njima. Pitao sam ih zašto, a dobio sam odgovor: Zato Mario što si crn - opisao je Baloteli.

Njegova ispovest naterala je suze u oči brojnim Italijanima.

- Italija je jedina moja domovina. Čast mi je da igram za Italiju. Međutim, u dresu Italije moram i da gledam transparente koji me vređaju. Sećam se prvog treninga sa seniorskim timom Italije. Bilo je to u kampu u Koverćanu. Pamtim ga po lošem, jer su mi navijači vikali: Nema italijanskih crnčuga. Ti ljudi bi morali da znaju da je srednji vek davno prošao - istakao je Baloteli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading