Dođite da vidite trag srpskih sportista u Španiji

Sport

05.07.2018

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U španskom kulturnom centru "Servantes" otvorena izložba pod nazivom "Junaci sporta" posvećena sportskim radnicima iz Srbije koji su ostavili dubog trag u španskom sportu.

RepublikaFoto: Starsport
Radomir Antić

Kustos izložbe novinar Aleksandar Miletić otkrio je motive otvaranja:

- Izložba koju zajedno priređuju Servantes, Ambasada Španije i agencija EFE predstavlja u prvom delu retrospektivu karijera istaknutih srpskih sportista, koji su važan deo svojih života i karijera proveli u Španiji. U drugom delu to su junaci španskog sporta. Ako najpopularniji sport, fudbal, uzmemo kao orjentir, onda bi sezona 1952/1953 mogla da bude početak srpskog prisustva u španskom sportu, jer je te godine Aleksandar Aranđelović igrao za Atletiko iz Madrida.

Kasnije su brojni treneri i fudbaleri ostavili značajan trag u tamošnjem fudbalu.

Radomir Antić je jedini trener koji je vodio tri najveća kluba u Španiji Real, Barselonu i Atletiko.

Srbi su kao nacija dali najviše trenera "kraljevskom klubu" čak trojicu. To su bili Miljan Miljanić, Vujadin Boškov, Radomir Antić.

Od fudbalera tu su Peđa Mijatović, Savo Milošević, Slaviša Jokanović, Veljko Paunović, zatim Milinko Pantić, jedini čovek koji je dao četiri gola na Nou Kampu...kao i mnogi drugi.

Što se tiče košarke Žeravica se smatra ocem KK Barselona, a veliki trag u drugim klubovima su ostavili Pešić, Obradović, Vuković...i

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading