OVA I ONA ZVEZDA: Šta su crveno-beli naučili za godinu dana?

Autor:

Sport

21.08.2018

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Crvene zvezde ovog utorka od 21 čas (TV Arenasport 1) u Beogradu igraju meč sezone, ako ne i decenije. Poslednja stanica na putu ka dugo čekanoj Ligi šampiona je austrijski Salcburg. Na krilima evropske jeseni ekipa Vladana Milojevića napašće daleko bogatijeg rivala.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde

Na samom početku priprema za novu sezonu nametnulo se pitanje "Koliko i šta crveno-beli mogu u sezoni pred njima"? Prošla takmičarka godina počela je tiho, nečujno, nekako bojažljivo. Delovalo je kao da je kompas izgubljen i da više nema nikakvih naznaka da će (možda nekada) da bude bolje. Generalni direktor Beograđana Zvezdan Terzić odlučio se na smeo potez, kao vođu sportskog sektora postavio je Mitra Mrkelu, nekadašnjeg fudbalera slavnog kluba iz Ljutice Bogdana, a na mesto trenera došao je (do tada ne toliko poznati stručnjak) Vladan Milojević nakon uspešne sezone u grčkom Panioniosu.

RepublikaFoto: Starsport
Vladan Milojević

Pojačanja su se ređala kao na traci, sa strepnjom su "zvezdaši" čekali nikad raniji početak kvalifikacija. Maltežani, Florijana, utakmica odigrana u prestonici Srbije i  pobeda 3:0, nagovestili su možda neku bolju budućnost, ali 3:3 u revanšu ponovo je podiglo kosu navijačima crveno-belih. Irtiš je preskočen, donekle rutinski. Onda je usledilo ono najteže. Loši rezultati prethodnih godina značili su da Zvezda mora proći dva jača protivnika. Prvi je bila Sparta iz Praga, beogradskih 2:0 upalili su lampicu kod svih kojima je crveno-belo u srcu i označili da se nešto dešava. Konačno nešto pozitivno.

 


Pali su "Spartanci", a Zvezda je delovala kao pravi gladijator u tom okršaju.Ipak, morala je ponovo na težak izazov - ovaj put Krasnodar. Ekipa koja je postala redovan učesnik Lige Evrope, čak je prethodnu sezonu završila u osmini finala tog takmičenja, sve je išlo njima u korist. Drugačije su mislili u Ljutice Bogdana pa su se potrudili da evropski san konačno zaživi na stadionu "Rajko Mitić" posle čitave decenije. Nije to bio kraj radosti jer je grupu sa Kelnom, Arsenalom i BATE Borisovim Zvezda prošla. Mičel Donald i ekipa doneli su 25 godina čekano proleće u Evropi. CSKA iz Moskve pobrinuo se da to ne potraje duže od šesnaestine finala, ali su u taboru Beograđana bili zadovoljni.

Usledila je šampionska titula, verovatno i zasluženo što je i sam igrač Partizana Zoran Tošić rekao. - Bili su bolji tokom sezone, ušao sam u svlačionicu nakon derbija (meč kojim je Zvezda praktično rešila pitanje šampiona) i čestitao im. To je najmanje što sam mogao da uradim - rekao je tada popularni "bambi". Eto, nakon čitavih godinu dana, Zvezda je na istoj tačci, doduše, sada su stvari prilično drugačije (bolje može se reći). Optimizam je opravdan, ali jasno da ga u Zvezdi uvek ima.

 

 

Nakon svega dolazi se do logičnog pitanja "Šta je Zvezda naučila za godinu dana"? Šampion Srbije na svojoj je koži osetio šta znači promena, ali ona pozitivna i to iskoristio na pravi način. Ako su dobro isplanirali svoje sledeće korake (a zaista deluje da jesu) sezona pred nama može da ostane u pamćenju čak i starijim zvezdašima koji mnogo toga pamte. Ne zbog mogućeg velikog uspeha, već zbog kontinuiteta koji u klubu već duže vreme pokušavaju da uspostave. "Kako da budeš veliki klub u Evropi"? pitali su se mnogi, ali Zvezda ide ka tome da to objasni - tako što će da postane redovni učesnik evropskih takmičenja. 

Prelazni rok je posle dužeg vremena rađen planski, dovedeni su igrači koji zaista fale, popunjene su pozicije na kojima je to bilo bitno. Naravno, uvek neko mora da ode, tako funkcioniše svaki veliki klub (prodajom i kupovinom, sve je to sastavni deo sporta). Temelji su tu, postavljeni. Još uvek nisu čvrsti, ali svi u ekipi iz Ljutice Bogdana se trude da postanu i da takvi traju. To nije nimalo jednostavno, ali ova Zvezda izgleda kao prava, velika. Vladan Milojević je uradio fenomenalan posao, mnogi "partizanovci" su mu čestitali na tome. U ovosezonskim kvalifikacijama crveno-beli su delovali zaista neprepoznatljivo (uzimajući u obzir neke ranije godine). Borbenost, želja za dokazivanjem, motivisanost - to je ono što je isijavalo iz svakog pojedinca u Slovačkoj, Litvaniji ili Letoniji.

 


Ove sezone redom su padali Spartaks iz Jurmale, Suduva, kao i slovački šampion, Spartak Trnava. Jedan cilj je ispunjen - jesen u Evropi pa će Zvezda svakako biti učesnik grupne faze (makar Lige Evrope). Zašto se tu zaustaviti, zašto ne napraviti još jedan korak ka istoriji?
- Na tuđim greškama se uči - kaže stara poslovica, ali je Zvezda odlučila da ide težim putem pa je morala da uči na svojim. Ono što je najbitnije je da su izgleda konačno naučili i da koračaju ka onome što priželjkuju. Koliko su bili pažljivi na fudbalskim časovima prethodne godine i šta ih je naučio moćni Krasnodar znaće se već ovog 21. avgusta (21 čas) kada se igra prvi meč plej-ofa Lige šampiona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading