NOVI DETALJI BELGIJSKE PREVARE: Namešteni mečevi, satovi vredni osam miliona evra!

Autor:

Sport

11.10.2018

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva tema u Belgiji ovih dana je privođenje sportskih radnika zbog nameštanja i malverzacija u tamošnjem fudbalu. Među privedenima je i sprski menadžer Dejan Veljković. Svakim danom sve više detalje pojavljuje se pred očima javnosti.

Između ostalog, pojašnjeno je da se Veljković našao u pritvoru zato što  su mu klubovi – Mehelen, Genk, Lokeren, Klub Briž i Standard – na crno isplaćivali deo provizija od transfera. Išle su preko prijatelja, rodbine, naplaćivale su se usluge skautiranja, savetovanja...

Takođe, Veljković je osumnjičen da je preko prijaelja sudija pokušavao da utiče na rezultate utakmica. Konkretnih dokaza da je bio sumnjivih radnjii ima za dva meča iz prošle sezone: duel Antverpena i Eupena (2:0) iz 29. kola, a iz 30. i sudar Mehelena i Vasland-Beverena (takođe 2:0). Veljković se sumnjiči da je sa četiri člana Mehelenove uprave uspostavio kontakt sa njihovim kolegama iz Beverena. Srpski menadžer je navodno kontaktirao i sudiju Bertam Vertentena, koji je delio pravdu na meču Antverpena i Eupena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivan Obradović

Tužilaštvo je dalje saopštilo da je izvršio pretrese u devet klubova, te da su pod lupom bili i direktori šest timova i četvorica menadžera. Sve skupa, zaplenjeno je oko 8.000.000 evra u luksuznim satovima i nakitu. To je zato što je najuticajniji menadžer Belgije, Arnaud Mođi Bajat, satovima koji nisu na prpisan način ocarinjeni – tako je izbegavao da plaća porez – održavao svoje veze. On je takođe varao klubove i igrače kako bi sebi preko treće strane obezbedio veći profit od transfera.

Većina optuženih je ipak puštena da se brani sa slobode, ali ne svi, pa je tako finansijski direktor Mehelena Tijeri Stemans još iza rešetaka. Pritvoreni su bili i glavni akcionar tog kluba Oliver Somers, predsednik Vasland-Beverena Dirk Hujk, sudija Sebastijen Delferijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading