Jedno od svetih nepisanih fudbalskih pravila više ne važi (VIDEO)

Autor:

Sport

30.11.2022

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mundijal u Kataru doneo je određene promene u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Jedno od svetih nepisanih fudbalskih pravila više ne važi (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Kristijano Ronaldo

Otkad je sveta i veka, u fudbalu je važilo nepisano pravilo da fudbaler nad kojim je skrivljen penal ne treba da stavlja loptu na belu tačku, jer će promašiti jedanaesterac.

Međutim, Svetsko prvenstvo koje se igra u Kataru pokazuje da su se neke stvari promenile.

Naime, u prvom kolu grupne faze su viđene četiri situacije u kojima je penal izvodio igrač nad kojim je napravljen, u drugom nije bilo toga, dok se u trećem još jednom dogodio isti slučaj.

Od tih pet situacija, čak četvorica igrača su iskoristila kazneni udarac, dok samo jednom golman nije morao da vadi loptu iz mreže.

Odmah na otvaranju Mundijala je postalo jasno da se nešto čudno događa, pošto je kapiten Ekvadora Ener Valensija u 16. minutu dao gol iz penala, koji je prethodno baš on i izborio.

Dan kasnije su se sastale reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Velsa, a u centru pažnje se našao legendarni Geret Bejl. Nekadašnja zvezda Totenhema i Real Madrida je u 82. minutu te utakmice sa bele tačke postavila konačnih 1:1, nakon što je srušena u kaznenom prostoru.

Taj detalj možete videti na 1:57 minutu sledećeg snimka.

Potom je na red došao i jedan promašaj. Već sutradan su na stadionu "974" igrali Meksiko i Poljska, a taj meč je završen bez golova.

Međutim, trijumf Poljacima je mogao da donese Robert Levandovski, da je u 58. minutu iskoristio penal koji je nad njim i napravljen.

Ni Nemci nisu što su nekad bili

Takođe, u svetu fudbala postoji izreka kako "Nemci igraju 90 minuta" i to se decenijama ispostavljalo kao tačno, pošto su "Panceri" neretko u završnicama mečeva dolazili do pobeda.

Međutim, u prvom kolu Mundijala je reprezentacija Nemačke vodila od prvog poluvremena, ali je Japan golovima u 75. i 83. minutu došao do tri boda.

Poslednjeg dana prvog kola grupne faze su u okviru grupe H snage odmerili Portugal i Gana, a ta utakmica je završena rezultatom 3:2 u korist evropske selekcije.

Više od sat vremena su mreže na istom stadionu na kom su igrali Meksiko - Poljska mirovale, a onda je u 65. minutu dosuđen kazneni udarac za Portugalce. Loptu je na 11 metara od gola protivnika stavio Kristijano Ronaldo, koji je i bio fauliran, a onda je preciznim i snažnim udarcem pocepao mrežu Ganjana.

Narednih nekoliko dana nije bilo situacija u kojima bi penal izvodili fudbaleri nad kojima je bio prekršaj u šesnaestercu, a onda je na red došao meč grupe A u kom su se za prolaz u osminu finala direktno borili Senegal i Ekvador.

Na toj utakmici su pobedu od 2:1 ostvarili Senegalci, a prvi gol na meču je u 44. minutu dao je Ismaila Sar, čiji je pad i naterao glavnog arbitra Klemona Turpana da dosudi najstrožu kaznu.

Na kraju, treba uzeti u obzir i da je Mundijal u Kataru prvi ikada, a vrlo moguće i poslednji koji se igra na zimu, pa je možda baš to razlog što je sve okrenuto naopačke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading