Evroliga kopira pravila od NBA!

Autor:

Sport

12.07.2019

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle vesti o dodeljivanju specijalnih pozivnica u elitnom takmičenju, iz borda Evrolige saopšteno je da postoje novine i na finansijskom planu.

RepublikaFoto: Tanjug
Đordi Bertomeu

Poput bombe je odjeknula vest da ABA liga neće imati direktno mesto u Evroligi, kao i da će imati prioritet prilikom dodeljivanja jedne od tri specijalne pozivnice. Po svemu sudeći biće promena i što se finansija tiče. 

Prema novom sporazumu o fer-pleju, od sezone 2022/2023. vlasnici klubova će moći da povećavaju budžete ekipa maksimalno za 40 odsto, prenosi Sportklub. To znači da ako je klub ostvario 10 miliona evra prihoda, budžet ne sme da bude veći od 14 miliona evra.

Princip je sličan "seleri kepu" kao u NBA ligi. Ipak, klubovi će imati priliku da prekorače budžet, ali će za to plaćati takozvani "porez na luksuz", a cilj finansijskih promena je da timovi budu ujednačeni.

Evroliga je razmatrala i potencijalno kašnjenje isplata igračima. Ukoliko isplate zarada kasne više od 30 dana počinje proces kontrole, odnosno monitoringa nad klubom. Klubovi će imati 60 dana da reše dugovanja, a ukoliko ni tada ne isplate zakasnele zarade, Evroliga će pokrenuti disciplinski postupak. Taj princip važi i za klubove koji u sezonu uđu sa dugovanjima prema igračima ili trenerima.

Klubovima neće biti dozvoljeno da registruju nove igrače dok ne isplate dugovanja. Krajnji korak Evrolige biće taj da propiše dodatne novčane kazne, ali uz opasnost da suspenduje klub iz takmičenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading