Fošan živi za Brus Lija!

Autor:

Sport

06.09.2019

03:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlo je 46 godina otkako je najpoznatiji majstor drevne kineske borilačke veštine Brus Li (32) preminuo pod i dalje misterioznim okolnostima. O kratkom životu najpoznatijeg Hongkonžanina i svojevremeno velike holivudske zvezde i u Srbiji se manje-više sve zna, ali je za većinu nepoznanica ko je Lija naučio svemu što zna.

RepublikaFoto: Danijel Kokanović
Statua Brus Lija u šumi kod Fošana
Foto: Public

E, pa, reporter Srpskog telegrafa posetio je čuveni hram kung-fua u kojem dominiraju statue i figure Ip Mana, čoveka koji je stvorio zver. On je rođen u Fošanu, gde su naši košarkaši pokidali u prvoj fazi na Svetskom prvenstvu i presudno je uticao na Brusov život i filmsku karijeru. Ip Man, koji je preminuo samo sedam meseci pre svog najpoznatijeg učenika, toliko je popularan u šestomilionskom gradu na jugoistoku Kine da brojne statue posvećene njemu i Liju krase ovu metropolu. Ip Man bio je jedan od najvećih boraca koji je ikada hodao zemljom.

Brus Li i Ip Man su neraskidivo povezani, a nekadašnji glumac ima i svoj park na obodima Fošana, dok u okviru hrama Cumijao u centru grada postoji i stalna postavka posvećena legendarnom tandemu.

Fošan je grad u kojem svaki kvart ima makar jednu školu borilačkih veština, a kung-fu polaznici su redovno na mečevima Mundobasketa imali svoju spektakularnu tačku.

RepublikaFoto: twitter.com/common

Mozak mu "eksplodirao"

Brus Li je umro u 32. godini, i to kada je bio na vrhuncu snage. Malo ko je poverovao u priču da je umro od otoka mozga zbog predoziranosti lekovima, te su razvijene razne teorije. Spekulisalo se da su ga ubile Trijade, mafija, ili neko od majstora borilačkih veština. Ipak, najverodostojnija verzija glasi da je umro na pauzi snimanja filma "Igra smrti" nakon što se požalio na glavobolju i popio lek ekvadžezik, kombinaciju aspirina i lekova za opuštanje mišića. Obdukcija je pokazala da mu je mozak otekao i da se zapremina sa 1.400 podigla na 1.575 grama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading