OPŠTI SUNOVRAT SRPSKE KOŠARKE!

Autor:

Sport

12.09.2019

03:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blamažom najboljih košarkaša Srbije na Mundobasketu u Kini i eliminacijom od Argentine u četvrtfinalu (97:87) udaren je poslednji ekser u sanduk naše reprezentativne košarke, koja je ovog leta sahranjena. U muškoj konkurenciji viđen je opšti sunovrat svih reprezentativnih selekcija, a jedina svetla tačka su dame, koje su u seniorskoj konkurenciju osvojile bronzu na Evropskom prvenstvu.

RepublikaFoto: Starsport
Košarkaši Srbije
Foto: Ilustracija

Seniori će se danas (13.00, RTS 1) boriti sa Amerikancima za plasman od petog do osmog mesta na šampionatu sveta, a samo su nastavili negativan niz mlađih generacija. Ekipa sastavljena od igrača do 20 godina zauzela je 15. mesto na EP i ispala iz A divizije.

TUŽNI I DEPRESIVNI

Godinu dana mlađi sastav bio je tek sedmi na Svetskom prvenstvu. Selekcija do 18 godina bila je 10. na EP, a isto mesto na SP zauzeo je godinu dana mlađi sastav. Nije se proslavila ni selekcija do 16 godina zauzevši sedmo mesto na kontinentalnom prvenstvu. Na čelu KSS nalazi se Predrag Danilović, kojem je mandat istekao, ali nema nameru da se povuče. Iskusni košarkaški stručnjak Vlade Đurović u razgovoru za Srpski telegraf analizirao je opšte stanje u srpskoj košarci.

- Nikada nije bilo ovako, da su nam sve generacije zakazale. Svi su odgovorni. I ljudi u savezu i igrači. Nije samo Saša Đorđević kriv za ovo što se desilo u Kini. Tužni smo, depresivni smo svi. Sada moraju da se skupe i da probaju da poprave utisak, da pobede Ameriku. Argentina nas je nadigrala. Bili su prljavi, borbeniji. Ne mogu da shvatim da se niko nije "potukao". Znali su momci jako dobro da im je to bila utakmica generacije. Pa napravi faul, pofajtaj se, izađi sa pet ličnih. Pogini, udari nekog - rekao je Đurović.

STISLI BOGDANA

On se potom osvrnuo i na individualni učinak naših igrača.

- Ne može Bogdanović da daje 50 poena na utakmici. Previše smo se oslonili na njega i kad ga malo stisnu, mi smo u problemu. Jokić je bio previše nervozan. Nije nam dao ono što smo od njega očekivali. Možda je smatrao da treba da ima više minuta ili da bude starter. Krila su nam bila neefikasna, Bjelica je bio slab. Falio nam je neko poput Teodosića, on je čovek za velike utakmice. Kalinić bi nam dosta značio u odbrani, kao i Milosavljević, koji se povredio - nastavlja svoju analizu iskusni trener.

Od argentinskih košarkaša Đurović je izdvojio plejmejkera Fakunda Kampaca.

- Svi su pominjali Skolu. Svaka čast, stvarno. Čovek od 40 godina je držao lekcije našim centrima. Ali mi nemamo pleja kao što je Kampaco. Demoralisao nas je šutevima, prodorima, pasovima. Uvek je pronalazio pravog igrača. Da smo imali njega, pobedili bi smo utakmicu - zaključio je Đurović.

Učinak košarkaša ovog leta:

- Seniori 5-8. mesta na SP

- U20 15. mesto na EP (ispali iz A divizije)

- U19  7. mesto na SP

- U18  10. mesto na EP

- U17  10. mesto na SP

- U16  7. mesto na EP

Grbović: Bez OI u Tokiju izgubićemo generaciju!

Ni nekoliko dana posle poraza Srbije od Argentine na Svetskom prvenstvu u Kini strasti se ne smiruju. Košarkaški stručnjak Goran Grbović (58) razočaran je kako je sve izdešavalo sa našom reprezentacijom.

- Nema šta da se kaže, sad treba sačekati kraj, pa analizirati sve. Od A selekcije, do svih mlađih kategorija jer su nam rezultati jako loši. Posledice svega ovoga su nesagledive, ponovo smo na početku. Ovo je velika opomena za sve nas. I ako se ne plasiramo na Olimpijske igre, to će značiti da je jedna cela generacija izgubljena - istakao je Grbović i dodao:

- Oni se sad osećaju poniženo. Teret sad nije spao sa njih, nego je još više porastao. Sa Amerikancima ostaje utakmica samo za prestiž. Na njima su bila prevelika očekivanja, ali smo po sastavu i realno bili favoriti za najsjajnije odličje. Da sam na mestu selektora, znam šta bih uradio sad posle ovog takmičenja.

T. P.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading