Tomašević i Jao Ming dogovorili saradnju dva saveza!

Autor: Tanjug, Republika

Sport

10.11.2019

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević sastao sa predsednikom Košarkaškog saveza Kine Jao Mingom u Šangaju, gde je dogovorio intenzivniju saradnju dve federacije.

RepublikaFoto: e-stock agency
Dejan Tomašević

Ta saradnja se pre svega odnosi na mogućnost zajedničkih treninga mladih selekcija, od pionirskog uzrasta do univerzitetske konkurencije, razmenu trenera, iskustava, prenošenja znanja mladim kineskim stručnjacima, povećanju broja sponzorskih ugovora za KSS, osnaživanju postojećih sporazuma i brojnim drugim elementima koje mogu da unaprede košarku u Srbiji i Kini.

- U Kini sam boravio na poziv Jao Minga, jer smo još za vreme Svetskog prvenstva pricali o mojoj poseti kineskoj federaciji i njemu lično. Pričali smo o zajedničkoj saradnji i gde je istaknuto da postoji ogroman prostor za napredak njihove federacije i košarke. Savetovao sam im da se okrenu više ka evropskoj košarci, pre svega ka Srbiji, i da u većoj meri koriste naše znanje i iskustvo. Posebno može da nam na ruku ide i činjenica da trenutno nisu u najboljim odnosima sa NBA. To je sjajna prilika koju mi treba da iskoristimo, pogotovo što mislim da je evropska košarka njima slicnija i mnogo bliža nego američka - izjavio je Tomašević.


Tomašević je istakao i da je Jao Ming veoma važan i uticajan covek u kineskom sportu, verovatno je jedan od najpoznatijih Kineza u poslednjih nekoliko decenija, kao i da je svoju popularnost u potpunosti stavio u službu razvoja kineske košarke.

- U isto vreme, ta bliskost koju Kinezi kao narod imaju prema nama i našoj zemlji se prenela i na njega. Nas dvojica se poznajemo još iz igračkih dana, igrali smo jedan protiv drugog nekoliko puta, a sada smo se i prisetili tih susreta u reprezentativnom dresu. Bilo je zaista dosta tema, a razgovarali smo i o mogućnosti da iskoristimo dobru saradnju koju imaju predsednici naših zemalja i da eventualno prilikom nekog njihovog sledećeg sastanka budemo prve federacije iz oblasti sporta koje ce potpisati protokol o saradnji - rekao je Tomašević i pojasnio da bi taj protokol podrazumevao brojne konkretne stavke o razmeni košarkaškog znanja.

- Verujem da je došlo vreme da se neke stvari o kojima pričamo poslednje dve godine realizuju i predlog je da to u početku budu neke mlade selekcije koje ce dolaziti kod nas, i da mi isto tako naše reprezentacije šaljemo u Kinu. Kolike su mogućnosti videlo se i na mom sastanku u Sjamenu, gde sam bio gost rektora na tamošnjem Univerzitetu. U razgovoru sa mnom izrazili su želju da početkom sledeće godine budu naši gosti u Beogradu i da pre svega vide kakvi su uslovi u Srbiji i da treniraju sa našim najboljim univerzitetskim ekipama. Verujem da je to sjajan način da i preko sporta povezujemo naše dve zemlje - zaključio je Tomašević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading