Bez dlake na jeziku: Itudis otvoreno o NBA, evropskoj košarci, kumu Obradoviću i neverovatnom talentu Luke Dončića!

Autor:

Sport

12.12.2019

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dimitris Itudis ima mnogo toga učinjenog iza sebe, još kao asistent Željku Obradoviću u Panatinaikosu, pa zatim i kao glavni trener u kojoj ulozi ima dve osvojene Evrolige - 2016. i 2019. godine. Obe sa CSKA. Pokazao je veliki kvalitet do sada, napravio ime i ima kredibilitet da priča i o stanju u Evroligi, ali i u NBA ligi, kretanjima u modernoj košarci.

Kratak, jasan i direktan... Dimitris Itudis

Itudis je dao intervju za izraelski sajt Vala sport i tom prilikom se dotakao brojnih pitanja i tema koje muče evropsku košarku. I pre svega tema je bio Luka Dončić.

- Sjajan je. Čarls Barkli je rekao da je Evroliga sr..e, a da je NBA liga prava liga. Ja nisam neko ko daje sjajne izjave, poštujem Barklija, ne poznajem ga lično, ali Evroliga je jaka liga. Ne samo na profesionalnom nivou, već i na psihološkom. Bog blagoslovio Luku, imao je to nešto već sa 13 godina. I nije usamljen. Vidite Janisa Adetokunba i Bogdana Bogdanovića, oni su takođe ambasadori evropske košarke. NBA danas žele taj uticaj i skoro svi imaju nekog Evropljanina u svom stručnom štabu, nekog skauta, statističkog analitičara - rekao je Itudis.

Ali, za samu Evroligu baš i nije najbolje što najveći talenti sa Starog kontinenta odlaze u NBA ligu.

- To je frustrirajuće. A još više je frustrirajuće da dvojica igrača koja su bila blizu potpisivanja za nas odu u Kinu. Ta liga se takmiči sa nama, ponekad i sa NBA ligom. Za svakog Nikolu Mirotića koji se vrati u Evropu, 10 Dončića ode. Taj balans nije dobar za nas - iskren je iskusni stručnjak.

A da li bismo potencijalno mogli da gledamo i Itudisa u NBA ligi?

- To je najbolja organizacija u svetu košarke, radio sam sa Detroitom i Filadelfijom na Letnjoj ligi, ali trenutno se dobro osećam tu gde jesam. Imam ugovor sa CSKA i za sledeću sezonu. Posle toga ćemo videti - ostao je zagonentan 49-godišnjak.

Prokomentarisao je Itudis i tajm-aute svog dugogodišnjeg prijatelja i kuma Željka Obradovića. A jedna od tema je bila i prisustvo kamera na tajm-autima.

- Imao sam mnogo tajm-auta sa Željkom. Već sam znao njegove načine da motiviše igrače. Ova cela situacija je pomalo besmislena. Kamera ide u salu za konferencije, moju kadu za kupanje, spavaću sobu, bez filtera i to nije dobra stvar - istakao je grčki trener.

Pa se prešaltao na svoje tajm-aute.

- Imao sam i ja situaciju protiv Albe gde nisam koristio tako lepe reči za mog igrača. Razumem da je to interesantno za igrače, ali ko ima benefit od toga? Evroliga? Deca koja su izložena takvim rečniku? Igrači koji u budućnosti žele da igraju za Željka, za mene, za Šarunasa Jasikevičijusa? - nastavlja svoju priču prvak Evrope sa moskovskim CSKA.

RepublikaFoto: Starsport
Dimitri Itudis

Objasnio je Itudis razliku između prikazivanja tajm-auta u NBA i u Evroligi.

- U NBA kamere takođe postoje na tajm-autima, ali se to sve filtrira pre nego što se objavi. Mi treba da pravimo interesantne stvari, ali moramo da budemo pažljiviji oko toga šta se objavljuje na televiziji i da neke stvari sprečimo - zaključio je Dimitri Itudis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading