VEGETARIJANAC U ZEMLJI MESA: Dženkins otkriva zašto je promenio ishranu i ko je na tu odluku presudno uticao

Autor: Slobodan Vrakela

Sport

08.01.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ti piješ kafu, ali ću ja uzeti čaj", stihovi su čuvene pesme "Englez u Njujorku" legendarnog britanskog muzicara Stinga. "Ti jedeš meso, ali ću ja uzeti povrće", mogao bi glasiti stih pesme posvećen zvezdašima omiljenom Amerikancu Čarlsu Dženkinsu, koji je letos potpuno promenio ishranu i postao vegetarijanac.

RepublikaFoto: Starsport
Čarls Dženkins

Kako je biti vegetarijanac u zemlji mesa svih vrsta, oblika i boja u razgovoru za Srpski telegraf otkriva popularni Đenka.

- Nekada je problem imati obrok u zemlji gde je meso na svakom koraku, pa se dešavalo da naiđe dan kada nemam dovoljno energije. Sada znam da ima dosta restorana gde možete naći vegetarijansku hranu. Takode, imam kuvaricu koja mi tri puta nedeljno sprema obroke.

Otkud promena ishrane u 30. godini?

- Glavni odgovor je da starim i da sada moram povesti više racuna o svom telu. Dok sam bio mlad mogao sam jesti pomfrit, piletinu, sve, i to se nije odražavalo na moje igre na terenu. Sada je drugačije. Ali osećam se sada mnogo bolje i čini mi se da imam više energije.

 

 

Ko te je nagovorio na promenu ishrane?

- Počeo sam ovog leta. Moja devojka je vegetarijanac i ona me ohrabrila da probam. Pokušao sam prvo jednu nedelju da se tako hranim, a da u isto vreme naporno treniram da bi video kako mi telo reaguje. Prvih dana je bilo čudno, ali sam posle osetio da imam mnogo više energije i to me pokrenulo na dublje razmišljanje i izučavanje.

Da li kuvaš nekada sa devojkom?

- Ne, nikako, tu sam potpuni antitalenat. Ali moja devojka je vegetarijanac vec šest godina i mnogo je iskusnija, pa me savetuje kada i šta treba da jedem, pošto tek povremeno dolazi ovde.

Kada završiš karijeru, hoceš li se vratiti na nekadašnju ishranu?

- Izvesno je da ću kad odem u penziju živeti u Americi, a tamo je hrana očajna. Ovde u Srbiji je mnogo svežija. Teško je govoriti o budućnosti, ali kako sada stvari stoje, ostaću vegetarijanac. Čak i ako budem opet jeo meso, to sigurno neće biti u onoj količini kao nekada, već više dan ili dva nedeljno.

RepublikaFoto: Starsport

Najteže je na gostovanjima

Zanimljivo je bilo čuti šta Dženkins jede kada je na nekoj proslavi poput Dana zahvalnosti, Božicu ili kad nije kod kuće

- Baš smo svi zajedno bili na večeri kod Džejmsa Gista i njegova supruga je znala da ja ne jedem meso, pa je spremila za mene posebna jela. Ove godine nisam jeo ćurku za Dan zahvalnosti. Iskreno, bio sam iznenađen da mi takva hrana nije nedostajala, iako je ćurka sjajno mirisala. Slično je kada imamo timske obroke, pa kad zamiriše hrana igrača do vas. U Beogradu sam uglavnom sam, pa me niko ne poziva na piletinu ili govedinu, lakše je odoleti iskušenju. Istina, malo je teža situacija kada gostujemo, ali uvek imam sa sobom malo moje hrane pa sve izađe na dobro.

RepublikaFoto: Starsport

Podrška saigrača je ključna

Iako nikoga zvanično nije obavestio o tome, Dženkins kaže da su ga saigrači podržali u odluci da ne jede mso.

- Nikome nisam glasno rekao ja sam sad vegetarijanac. I dalje dižem istu težinu u teretani, niko me ne tera da išta radim mimo svoje volje, pa dokle god ne kolabiram na terenu, što se verujem neće ni desiti, osećam da imam podršku. Bili Beron me ohrabrio jer je i on jedno vreme bio na ovakvoj ishrani. Sada on to čini na nedeljnom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading