ABA liga - Ostaje 12 klubova, više nema "nacionalnog ključa"!

Autor:

Sport

13.03.2018

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Skupštini ABA lige doneto je nekoliko važnih odluka. I pored nagađanja, liga neće biti proširena na 14 klubova, ali će biti ukinut "nacionalni ključ".

RepublikaFoto: instagram.com/aba.liga

To znači da plasman u nacionalnom šampionatu neće donositi automatski plasman u Prvu ABA ligu, koja će u sezonu 2018/19 brojati 12 klubova.

- U cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima, Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se, počev od sezone 2018/19, učesnici određuju isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige j.t.d. (u Prvoj i Drugoj ABA ligi) - navodi se u saopštenju.


Plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige. Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. 

Od sezone 2018/19. pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige.

U Prvoj ABA ligi može da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države.

Prema usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost (Crna Gora), Cedevita (Hrvatska), Cibona (Hrvatska), Crvena zvezda mts (Srbija), FMP(Srbija), Igokea (BiH), Mega (Srbija), Mornar (Crna Gora), Partizan (Srbija), Olimpija(Slovenija), Zadar (Hrvatska) i šampion Druge ABA lige (pobednik fajnal-fora u Čačku 3. i 4. aprila).



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading