Jugoslavija na današnji dan pokorila planetu!

Autor:

Sport

19.08.2018

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije pre tačno 28 godina osvojila je Svetsko prvenstvo u košarci održano u Argentini. Selekcija predvođena selektorom Dušanom Ivkovićem postala je najbolja na planeti pobedom nad Sovjetskim Savezom 92:75.

Dušan Ivković

Selekcija Jugoslavije koja je stigla do trofeja smatra se jednom od najboljih generacija na ovim prostorima ikada. Na putu do uspeha zabeležen je samo jedan poraz (od Portorika u poslednjem kolu grupne faze 82:75) dok su savladane Angola i Venecuela.

Drugi deo takmičenja spojio je izabranike Dušana Ivkovića sa Sovjetskim Savezom, Grčkom i Brazilom. Brza i lepršava igra dovela je do toga da Jugoslavija prebaci 100 poena u prve dve utakmice, dok je u meču sa Grcima bilo blagih problema, ali je na kraju ipak ostvarena pobeda dvocifrenom razlikom - 77:67.

 

 


Učinak od 3-0 i prvo mestu u grupi donelo nam je plasman u polufinale i okršaj sa, ni manje ni više, Sjedinjenim Američkim Državama. U prvi plan je iskočio Dražen Petrović, koji je na tom susretu ubacio 31 poen i tako u velikoj meri pogurao ekipu ka plasmanu u veliko finale. Na drugoj strani 28 poena Alonza Morninga nije bilo dovoljno da se ugrozi zlatna generacija jugoslovenske košarke.

 

 

Na red je stiglo finale protiv Sovjetskog Saveza. Drugi međusobni susret na turniru i spektakularna timska igra naše selekcije. Čak petorica igrača imala su dvocifren broj poena, među kojima su Žarko Paspalj (20), Dražen Petrović (18), Toni Kukoč (14), Jure Zdovc (13) i Zoran Savić (11). Na kraju, ubedljiva pobeda rezultatom 92:75. Jugoslavija je prvak sveta u košarci!

 

 

Članovi šampionske generacije bili su: Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading