GAJIĆ: Bobo, sad nas vodi na OI u Tokio!

Autor:

Sport

05.10.2019

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šok-terapija sa promenom selektora je uspela - odbojkaši Srbije sa Evropskog prvenstva vratili su se sa zlatom oko vrata. Slobodan Kovač (52) preuzeo je reprezentaciju 21. avgusta, a već 29. septembra su se njegovi momci popeli na kontinentalni tron, treći put u istoriji. Imajući u vidu da su tri sedmice ranije odbojkašice postigle isti uspeh, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić prilikom posete Srpskom telegrafu ne može da sakrije oduševljenje, ali priznaje da nije bilo lako.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Zoran Gajić

- Da li ste verovali da će i odbojkaši doneti zlato?

- Ja jesam, ali javnost izgleda nije. Kritike su bile još jače kada smo se zahvalili Nikoli Grbiću i postavili Bobu Kovača. Na kraju je ipak ispala najlepša sportska priča.

- Šta je to Kovač epohalno uradio za tako kratko vreme?

- Ništa i sve. On i Nikola imaju različit pristup igračima i igri, a ekipi očigledno Boba više leži. Psihološki je to postala druga ekipa. Uspeo je da preporodi tim, uneo im je energiju da grizu za svaku loptu. Ginuli su za njega. Kovač tačno zna kako kome da pristupi, neposredno i sa osmehom. Pa njemu Uroš Kovačević nagazi liniju prilikom servisa, a Kovač se nervira kao da je do njega i od tog trenutka krene nabolje.

- Kažete da ste vi presekli u razlazu sa Grbićem, kako ste se odlučili za Kovača?

- Znali smo samo da nećemo stranca za selektora, da mora da dođe neko ko razume naš mentalitet. Bobino razmišljanje nam se dopalo i nismo pogrešili. Kovač je ovde do kraja kvalifikacija za Olimpijske igre, a mislim da ćemo se lako dogovoriti za dalje ako overimo vizu za Tokio. Na tom kvalifikacionom turniru nas tek čeka pakao. Pet utakmica za šest dana, a od osam ekipa samo jedna ide na Igre. Verujem da ćemo to biti mi, da će Kovač napraviti novi uspeh i odvesti nas u Japan.

Da li ste se čuli sa Grbićem nakon osvajanja zlata?

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić

- Nisam. Nikola, barem mene lično, nije zvao da čestita, nije ni poruku pustio. Ne znam za Kovača i igrače, moguće da im je čestitao. Ali ne verujem da je ljut. Grbić je veliko igračko ime, nismo planirali da ga potrošimo, ali morali smo da se rastanemo. Na kraju je to bila moja odluka posle puno razgovora u Savezu. Nikola je i dalje u našem sistemu, naša vrata su mu uvek otvorena.

- Vratimo se uspesima žena i muškaraca, šta je sve potrebno da se ostvari ovakav rezultat?

- Podrška svih oko nas nam je veoma bitna, ali i ovaj put bih se posebno zahvalio državi i sponzorima. Nikad bolje uslove nismo dobili. Prvi put smo sve vreme trenirali na tarafleksu, na kojem se igra turnir, a ne na parketu. Naravno, tu je i veliki trud i puno odricanja tokom cele godine. Devojke su ove godine imale četiri velika takmičenja, zajedno su provele 186 dana, a muškarci 165. Zamislite da to pokušate u fudbalu ili košarci, mislim da to nije moguće. Njima je teško i kad se okupe u ponedeljak, u utorak se rastežu, u sreda utakmica, a posle lagano - zaključio je Gajić.

Žene plaćenije od muškaraca

Odbojkašice Srbije su zlatom stale rame uz rame sa našim odbojkašima, a gledajući zarade, dame su generalno čak i plaćenije od jačeg pola.

- Odbojka je jedini sport u kojem žene imaju veće plate od muškaraca. Najplaćenija odbojkašica na svetu je Kim Jeon Kung iz Južne Koreje sa 1,3 miliona evra. Poređenja radi, tek mali broj odbojkaša prebacuje 800.000, dok većina igra za oko 400.000 evra godišnje. Zato je ženska odbojka toliko jaka u svetu - istakao je Zoran Gajić.

Grbić: Momci su pokazali koliko vrede!

Nikola Grbić povukao se iz javnosti nakon odlaska sa kormila reprezentacije, ali je u izjavi za Srpski telegraf potvrdio da između njega i igrača, novog selektora i OSS nema zle krvi.

- Izlišno je pričati da li sam čestitao nekome ili ne, pa neću valjda sve da zovem i šaljem im poruke. Čuo sam se sa nekoliko igrača sa kojima se duže poznajem, sa nekima sam čak i igrao. Ali pustite mene, akcenat je na momcima, ovo je njihov i uspeh novog stručnog štaba sa Bobom na čelu. Uspeli su da se trgnu posle neuspeha u Bariju i pokazali su koliko vrede. Želim im puno sreće i da se plasiraju u Tokio - poručio je Grbić preko našeg lista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading