Najveći podvizi srpskog olimpijskog sporta: Možemo li u Tokiju da nadmašimo ove uspehe? Zorana Arunović - za OI se spremaš čitavog života!

Autor:

Sport

31.12.2019

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi, kao sportska nacija, pre početka Olimpijskih igara "većaju" sa koliko odličja će se vratiti naši, a onda satima sede pred televizorom i zadovoljno broje medalje ili gunđaju kako smo mogli više. Srbija trenutno na svom kontu ima 15 odličja - hoćemo li se vratiti sa najveće sportske smotre sa više medalja nego do sada i ko su vaši favoriti u Tokiju?

RepublikaFoto: Starsport
Zorana Arunović

Reprezentativka u streljaštvu Zorana Arunović prva je srpska sportistkinja koja je obezbedila nastup na Igrama u Tokiju osvajanjem drugog mesta na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Ovo će biti njene treće Olimpijske igre, a najbolji rezultat je "upucala" u Londonu 2012. (4. mesto). 

  • Da li je vreme za medalju u Tokiju?

- Prva stigla do vize, ili poslednja - nebitno je. A za medalju je uvek vreme - kaže Zorana u intervjuu za "Republiku" i ne želi da prejudicira.

  • Olimpijske igre su nešto za šta se sportisti pripremaju čitav život.

- To je nešto, za šta nema konkretnog datuma, za početak priprema. Praktično cela sportska karijera je jedan proces, i svaki stadijum karijere je kao jedan ciklus u kom učiš nešto novo. Pripreme za Igre traju bukvalno svakog dana, otkako znam za sebe. Mogućnost da se dođe do olimpijske medalje, šansa, koja se ne pruža svim sportistima, i to jednom u četiri godine je dovoljna motivacija, sama po sebi - rekla je Arunovićeva.

Postojimo i van Olimpijskih igara

  • S obzirom na to da javnost najviše okupiraju prognoze u popularnim sportovima, a gotovo uvek nas obraduju oni iz javnosti manje "vidljivih" sportova , kao što je streljaštvo, šta možemo da očekujemo  na predstojećim Olimpijskim igrama?

- Za sada imamo pet kvalifikovanih strelaca, među kojima su dve devojke, kojima će Tokio biti prve Igre. U ovom trenutku, napominjem da se kvalifikacije nisu završile te postoji šansa da bude još kvalifikovanih strelaca, imamo podmlađen tim, koji može da postigne vrlo kvalitetne rezultate. Očekujem da ćemo svi uraditi sve što možemo da odemo u Tokio najspremniji što možemo biti - rekla je Zorana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Arunovićeva juri medalju na OI u Tokiju
  • Pritisak javnosti je često veliki, ali i sastavni deo života profesionalnog sportiste.

- Javnost je tu stalno da podseti na nešto, što svaki sportista zna, a to je da očekuje medalju. To je priča koja se vrti sve češće, što se Igre približavaju. Kada sam bila mlađa, to me je delimično uznemiravalo, međutim, sad sam već navikla i na pritiske, i na konstantna zasipanja tuđim očekivanjima.

  • Kako održati fokus na najvećim sportskim takmičenjima?

- Ja, konkretno, volim da se osamim i da držim fokus na onom što me čeka, prolazim kroz neke moguće delove meča sa trenerom i utvrđujem strategiju za takmičenje.

  • Srpski strelci kao da su se preplatili na medalje, koliko je truda uloženo da bi se stvorio taj "trend" i da li možemo u budućnosti da računamo na najsjajnija odličja?

- Mislim da veliki udeo u tome, kakva će da bude budućnost streljaštva imate baš vi - mediji. Rezultate imamo, i to traje već decenijama, međutim, streljaštvu se daje pažnja od Igara do Igara. U tom razmaku od 4 godine imamo i evropska i svetska prvenstva, i svetske kupove, ali se o tome malo zna. Baš zato smatram da je uloga medija izuzetno značajna. Imamo uspešne strelce koji svojim medaljama mogu da privuku decu da se bave ovim sportom. Više dece, veća baza, više izbora i samim tim i konkurentnosti.

Da se podsetimo srpskih "vojevanja" na Olimpijskim igrama u Riju, Londonu i Pekingu…

Srbija se pre četiri godine iz Rija vratila sa 8 osvojenih medalja, što je najbolji rezultat na Olimpijskim igrama od osamostaljenja države.

Dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje - najbolji je rezultat još od legendarnih Igara u Seulu 1988. kada su naši sportisti nastupali pod zastavom SFR Jugoslavije. A najveći broj medalja ikada osvojen je u Los Anđelesu 1984. - čak 18!

 

 

Na Olimpijskim igrama u Riju prvi je Srbiju obradovao rvač Davor Štefanek, koji je osvojio zlato trijumfom u finalu u kategoriji do 66 kilograma.

Drugo odličje za Srbiju donela je tada 18-godišnja tekvondistkinja Tijana Bogdanović, kojoj je za dlaku izmaklo zlato. Nju je u finalu sa 7:6 pobedila Južnokorejka, dvostruka prvakinja sveta, Kim Sohui.

Skakačica udalj Ivana Španović najdalje je "letela" u petoj seriji (7,08), što joj je bilo dovoljno za bronzu.

Novu radost doneli su nam kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić. Osvojili su novu srebrnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju, u disciplini K2-1.000 metara.

 

 

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzu pošto je pobedila Francusku 70:63.

Srpske heroine su posle poraza od Španije u borbi za finale uspele da se podignu i dođu do odličja. Ovo je Srbiji, evropskom prvaku, prva olimpijska medalja od samostalnosti, kao i prva od 1980. godine.

Na drugo zlato čekalo se do neprikosnovenih vaterpolista. "Delfini" su u finalu ubedljivo savladali Hrvatsku 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2) i nastavili surovu dominaciju u tom sportu.

Izabranici Dejana Savića su kompletirali su sve moguće titule - Olimpijske igre, Svetsko i Evropsko prvenstvo i Svetsku ligu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Filipović

Istog dana, osvojena je još jedna medalja. Odbojkašice Srbije osvojile su srebro, pošto su u finalu Igara poražene od Kine 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 25:23).

Izabranice Zorana Terzića sjajno su odigrale prvi set, ali Kineskinje su potom preuzele kontrolu i zasluženo došle do zlata. Tekle su suze niz lice naših heroina, ali se nadamo da je došlo vreme i za to olimpijsko zlato.

Posle sjajnog turnira, košarkaška reprezentacija Srbije je u Riju osvojila srebrnu medalju. U finalu protiv Amerikanaca, poslednjeg dana Olimpijskih igara, ekipa Saše Đorđevića je poražena 66:96. Ovo je svakako bio poraz koji nas nije zaboleo…

Olimpijske igre u Londonu 

Prvi zbog kojih je Srbija slavila na Igrama u Londonu 2012. bili su strelci Andrija Zlatić i Ivana Anđušić Maksimović. Zlatić je osvojio bronzu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara, dok je Anđušić Maksimović bila druga u disciplini malokalibarska puška trostav 50 metara.

Foto: Starsport

Na prvom učešću na igrama, u Londonu, tekvondistkinja Milica Mandić uspela je da osvoji najsjajnije odličije u kategoriji preko 67 kilograma, što je prvo zlato od osamostaljenja države. Ona je u finalu bila bolja od Francuskinje An Karolin Graf (9:7).

Za razliku od Rija, na Olimpijskim igrama u Londonu, Italijani su bili kobni za naše vaterpoliste u polufinalu. Pobedili su sa 9:7. "Delfini" stigli do bronze preko Crne Gore, gde su u utakmici za treće mesto trijumfovali rezultatom 12:11.

Olimpijske igre u Pekingu 

Pošto je obnovila svoju državnost, a skoro vek od prvog učešća na Igrama, reprezentacija Srbije je u Pekingu 2008. osvojila tri medalje - srebro i dve bronze.

U kontroverznoj trci na 100 metara delfin, plivač Milorad Čavić osvojio je srebrnu medalju. Čavić je veći deo trke bio ubedljivo prvi, ali je izgubio od Amerikanca Majkla Felpsa za jednu stotinku pod sumnjivim okolnostima. Čavić navodno nije dovoljno jako pritisnuo "Omegin" taster.

Milorad Čavić

Teniser Novak Đoković osvojio je bronzu, pobedivši Amerikanca Džejmsa Blejka sa 6:4, 7:6(4). U polufinalu je izgubio od Španca Rafela Nadala.

Vaterpolo reprezentacija stigla je do bronze trijumfom nad Crnom Gorom u utakmici za treće mesto, rezultatom 6:4. Prethodno je u polufinalu izgubila od Italije sa 13:12.

Do sada su vizu za Olimpijske igre u Tokiju obezbedili: Armin Sinančević - bacanje kugle; Ivana Španović - skok udalj, basketaši, vaterpolisti, odbojkašice, Miloš Vasić i Martin Mačković - veslanje;  Strahinja Stefanović i Milica Starović - kajak i kanu; Vuk Čelić, Čaba Silađi, Ana Crevar - plivanje; Stevan Mićić, Mate Nemeš, Mihail Kadžaja - rvanje; Zorana Arunović, Damir Mikec, Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Jasmina Milovanović - streljaštvo, Tijana Bogdanović i Milica Mandić - tekvondo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading