(VIDEO) Đoković otvoreno: Ne smatram sebe velikom zvezdom, izbegavam da budem u centru pažnje, Srbija me je stvorila

Autor:

Sport

15.05.2020

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi teniser sveta Novak Đoković kaže za sebe da se ne ponaša kao velika zvezda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Đoković je u serijalu sa novinarom Grejemom Besindžerom govorio o tome kako će srušiti Grend slem rekord, potom i o tome kako mu je porodica rizikovala što nije uzela britansko državljanstvo, a njegova supruga Jelena je otkrila da je Novak privremeno prekinuo karijeru.

Sada je došao na red o tome koliko na njega utiče popularnost.

 - Ne gledam da budem u centru pažnje, posebno kada sam u Beogradu. Takođe, razumem da ljudi prate tenis, moje rezultate i turnire. Navijaju za mene i osećam njihovu ljubav. Ne smatram sebe velikom zvezdom, ne trudim se da se tako ponašam, već da budem nastrojen prijateljski - rekao je Đoković.

 - Takav sam prema svima na ulici i svi znaju da cene to - naglasio je srpski as.

Koliko su njegovi uspesi popravili utisak o Srbiji?

 - Pokušavam da budem skroman, s da drugi analiziraju takve stvari. Osećam da sport približava ljude, ujedinjuje ih, kao što je govorio Nelson Mendela. Poslednjih decenija naši sportisti su pravili velike uspehe u različitim sportovima, što je poboljšalo imidž države, posebno na Zapadu. Srećan sam što sam deo tog tima.

 - Može da se kaže da je moj uspeh imao pozitivan uticaj na reputaciju Srbije - rekao je osvajač 17 Grend slem titula.

Kako se nosi sa time da postoje njegovi baneri širom Beograda?

 - Ne volim puno to, da budem iskren. Prihvatam, ali mi se ne sviđa. Ne volim da viđam sebe svuda, ali znam da je to deo onoga što radim i uspeha. Moj otac posebno voli da pokaže da je njegov sin uspešan i ja to razumem. Radi se o restoranu, na toj zgradi dobio je dozvolu da stavi veliki baner sa mojim likom i trofejima. To može da se vidi iz daljine čim se uđe u grad. Smejem se tome, ali ne uživam.

Novak je govorio koliko mu znači Srbija.

 - Srbija me je stvorila, zemlja koja mi je dozvolila da odrastem u ovakvu osobu i tenisera. Na tome sam joj jako zahvalan. Ne vidim svoju zemlju kroz politiku ili bilo šta drugo, već kao majku svih nas koja nam je dala život i priliku da odrasremo. Srbija će zauvek biti moja prva kuća.

Dotakao se i svog preminulog deke.

 - On je bio velika podrška u mom životu. Pratio me je u školu, na časove tenisa, šta god radio uvek je bio uz mene. Kada bi moji roditelji radili uvek me je čuvao. Imao sam veoma poseban odnos i uvek sam mogao da se oslonim na njega.

O putovanjima...

 - Ne uživam u putovanjima kao nekad. Teško mi je da budem odvojen od porodice kada odem negde na duže vreme. Ipak, dobro se držim sa tim, moram da prihvatim i razumem da stvari ne mogu. Iskusan sam kako da kanališem emocije, kada sam na terenu moram da budem potpuno fokusiran. Uvek sam želeo da budem aktivan otac, a ne onaj koji je stalno na putu.

Đoković je poznat po tome da govori više jezika.

 - Razumem nekoliko jezika, pričam italijanski, engleski, francuski, pored maternjeg, na španskom i nemačkom mogu da komuniciram onako. Lepo je kada znaš više jezika. Volim to i trudim se da ih učim stalno jer tako kada odeš negde pokazuje poštovanje toj zemlji i kulturi. Tako te čini iskusnijim - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading