SPREMA NAM SE SMAK SVETA: Ko o čemu, Britanci o Novaku Đokoviću!

Autor:

Sport

07.07.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon serije tekstova veoma kritičke, a često i negativne sadržine, u britanskom Gardijanu objavljen je članak koji se bavim Novakom Đokovićem u pozitivnom svetlu, čega se nismo mnogo načitali u skorije vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Najbolji teniser sveta

Novinar čuvenog engleskog lista i portala Tumaini Karajol analizirao je Novakov uspon, koji je počeo 2007. godine, i koji još traje.

Ističe se Novakova upornost i mentalna snaga, ali i njegova sposobnost da dobije "mind games" protiv rivala, pre svega onih najvećih – Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Kao što se dobro zna, prvi Gren slem osvojio je 2008. u Australiji. Ni pre toga se nije postavljalo pitanje da li Novak može da osvoji neki od četiri velika turnira, već koliko to često može da čini.

Odgovor je trajao tri duge godine, u kojima je Đoković rešavao probleme sa svojom fizičkom spremom, ali se i bavio pitanjima o svom integritetu. Međutim, 2011. godinu je otvorio sa 42 uzastopne pobede i više ništa nije bilo isto.

U toj godini osvojio je tri od četiri Gren slema i promenio tok istorije "belog sporta".

Od tada do danas, što je skoro decenija, Đoković je radio na svom "slučaju" kada je reč o najboljem teniseru svih vremena. Uspeo je da odnos pobeda i poraza protiv oba najveća rivala preokrene u svoju koristi: 4-14 naspram Nadala 2009. godine i 6-13 naspram Federera 2010. godine do 29-26 protiv Španca i 27-23 protiv Švajcarca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako ističe autor teksta, najvažnije je da je njegova dominacija dovela do nekih transcendentnih i najpotcenjenijih dostignuća u istoriji tenisa.

Osvajanjem Rolan Garosa 2016. godine, postao je tek treći igrač koji je istovremeno držao sve četiri Gren slem titule i jedini igrač koji je to uradio na tri različite podloge, a oborio je rekord osvojenih ATP bodova.

Takođe, 2018. godine postao je jedini igrač koji u svojoj kolekciji trofeja ima sve "slemove" uhvatio sve masterse i titulu na završnom turniru (finalu) sezone.

Kad se priča o Đokoviću, diskurs se nikada ne vraća na diskusije o ličnosti i popularnosti. Kako je on osoba koja je prekinula dominaciju dva najpopularnija igrača, postoje takmičenja koja nikada neće dobiti. Ali stvarni tenis je daleko zanimljiviji.

Vrline Đokovića su jasne, stoji u tekstu. Njegova sposobnost da se u punoj brzini "baci" na drugi kraj terena je zapanjujuća i popularizovala je klizanje po tvrdim terenima. Statistički, on je jedan od najboljih riternera svih vremena, ali i majstor dvostrukog bekhenda.

Kako je pokazao njegov "povratak iz mrtvih" pri dve meč-lopte u petom setu prošlogodišnjeg finala Vimbldona protiv Federera, kada je igrao pod pritiskom, Novak ima mentalnu snagu u najtežim trenucima kao niko pre njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Dugogodišnja trka između velike trojke uskoro će se završiti. Tridesettrogodišnji Đoković prikupio je svoju 17. grend slem titulu na ovogodišnjem Australijan openu, što ga stavlja na samo dva grend slema od Nadala (34), i tri od Federera (38).

Pored toga, Đokovićev argument u ovoj raspravi je i njegov skor protiv najvećih rivala, broj pobeda protiv najboljih deset igrača na ATP listi i stalno ugrožavanje i razbijanje duopola Federer–Nadal.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading