(VIDEO) ČEKAMO NOLETA U 2018, a evo šta je obeležilo tenisku 2017!

Sport

01.01.2018

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španac Rafael Nadal obeležio je tenisku 2017. godinu. Nadal se u avgustu posle više od tri godine vratio na prvo mesto ATP liste.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nadal je godinu završio na prvom mestu ATP liste

Španac je preuzeo prvo mesto od Endija Mareja i nije ga ispuštao kraja godine. Nadal je ove godine osvojio šest turnira, a od toga dva grend slema, Rolan Garos i i US open. On je po deseti put u
karijeri osvojio Rolan Garos. Španac je propustio finiš sezone zbog povrede, koja ga još muči. On bi trebalo na teren da se vrati početkom 2018.

Godinu je obeležio i možda najbolji teniser svih vremena Švajcarac Rodžer Federer, koji još nije za "staro gvožđe".


Švajcarac je prethodnih nekoliko godina imao problema sa povredama, ali je pored Nadala briljirao u 2017. On je osvojio Australijan open i Vimbldon. Godinu je završio na drugom mestu sa sedam trofeja.

2017. je bila i godina novih teniskih nada Grigora Dimitrova, Aleksandra Zvereva, Dominika Tima... Bugarin je ostvario najveći uspeh u karijeri pošto je završio na trećem mestu ATP liste. Buduća nada svetskog tenisa Nemac Zverev je došao do četvrte pozicije. Brojni teniski stručnjaci smatraju da će on uskoro postati broj jedan i da je on pravi naslednik Federera, Nadala, Ðokovica, Mareja...


Dvojica nekadašnjih brojeva jedan, Srbin Novak Ðoković i Britanac Endi Marej imali su lošu sezonu, što zbog slabe forme, što zbog povreda.

Marej je u ovu godinu ušao kao broj 1, a na kraju je završio kao 16. On je osvojio samo jednu titulu, a zbog povrede nije na terenu od jula 2017. Škot mesecima pokušava da sanira povredu, a trebalo bi na teren da se vrati početkom godine.

Ðoković je dobro počeo godinu osvajanjem turnira u Dohi, a onda je usledio šokatni poraz od Denisa Istomina u drugom kolu Melburna. Novak je potom gubio na turnirima, a onda je uoči Vimbldona
osvojio Istborn. Međutim, Srbin je zbog povrede lakta morao da preda meč četvrtfinala na Vimbldonu Tomašu Berdihu.

Novak u 2018. ulazi kao 12. teniser sveta i očekuje se njegov povratak u svetski vrh, ako ga povrede mimoiđu.

Trebalo bi napomenuti da je sada drugorangirani srpski teniser Filip Krajinović, koji je imao fantastičan finiš sezone. Krajinović je završio kao 34. na ATP listi, a igrao je u finalu Mastersa u Parizu.


Godina koja je za nama obele ili su i skandali za koje su po pravilu bili zaduženi Nik Kirjos, Bernard Tomić i Fabio Fobinji.

Naravno bilo je i lepih detalja, a pogledajte neke najbolje poene ove godine.


A i ovo se retko viđa na teniskim terenima.

A ovo su neki od najemotivnijih trenutaka ove godine u svetu muškog tenisa.

Ovo su najveći promašaji u 2017. godini.

U ženskoj konkurenciji godinu je obeležila osvajačica 23 grend slem turnira Serena Vilijams. Ona je osvojila Australijan open, a potom se povukla iz tenisa zbog trudnoće. Amerikanka se porodila u septembru, a već je krajem godine nastupila na egzibiciji u Abu Dabiju. Ona je najavila da će braniti titulu u Melburnu. Godinu je završila na 22. mestu WTA liste.

Prva pozicija je pripala Rumunki Simoni Halep, a iza nje su Garbinje Muguruza iz Španije i Dankinja Karolina Voznijacki. Rumunka je početkom oktobra preuzela prvo mesto na WTA listi i nije ga ispuštala do kraja godine. Na vrhu WTA liste dolazilo je do čestih promena posle privremenog povlačenja
Serene Vilijams. Menjale su se Muruguza, Pliškova i Halep.

Najbolje rangirana srpska teniserka je Aleksandra Krunić, koja je 53. igračica sveta. Nekada najbolja teniserka sveta Jelena Janković je 159. i pitanje je da li će ona uopšte nastaviti karijeru, pošto je već odustala od Australijan opena zbog povrede.

U 2017. je briljirala mlada nada srpskog i svetskog tenisa Olga Danilović, koja je stigla do 326. pozicije na WTA listi.


Japanka Kimiko Date Krum povukla se u avgustu iz tenisa i to u 47. godini. Na teren se vratila i Petra Kvitova, koja je napadnuta u svom stanu krajem 2016. Ona je ponovo zaigrala u maju ove godine.

Slavna francuska teniserka Marion Bartoli najavila je povratak tenisu posle nekoliko godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading