Čudesna priča Hjeona Čunga: KO JE TENISER KOJI JE ŠOKIRAO ĐOKOVIĆA U MELBURNU?

Autor:

Sport

23.01.2018

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi teniser iz Južne Koreje Hjeon Čung (21) glavna je zvezda trenutno na Australijan openu, što nije ni čudo imajući u vidu da je počistio našeg Novaka Đokovića u 1/8-finala sa 3:0 u setovima. Međutim, njegova životna priča dokaz je njegove velike mentalne i psihološke snage, zbog čega pred ovim momkom treba skinuti kapu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Da li je ovo početak teniske bajke Hjeona Čunga?

Đoković je pre tri godine više nego rutinski savladao Čunga, kome je idol od detinjstva, rezultatom 3:0, ali su se uloge sada obrnule. Koreanac je napredovao koracima od sedam milja, došao do 58. mesta na listi ATP i sada sa pravom mašta i o skorom ulasku u TOP 20, pa onda i dalje.

Koliko je Čung zapravo uznapredovao pokazuje i podatak da je dva od tri seta dobio u taj-brejka protiv izuzetnog staloženog Đokovića, a i onaj treći preostali je dobio sa 7:5. Mladi teniser iz Južne Koreje je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, a Đoković je nekoliko puta u neverici gledao prema tribinama i svom stručnom štabu, kao da je očekivao odgovor na pitanje: "Kako ovaj mali igra tako dobro?"

I zaista, Nole je odigrao vrlo dobru partiju, ali je Čung igrao pametno, strpljivo i povrh svega bio je veoma izdržljiv. Odbio je sve Novakove napade i pritiske i uvek hvatao idealan trenutak da u dugim razmenama postigne poen.

- Celu karijeru sam pokušavao da ga imitiram , jer je Novak moj idol. Bila mi je čast da igram protiv njega i drago mi je što je ponovo na terenu - rekao je Čung nakon što je kleknuo na centralni teren i poljubio ga.

U taj-brejku trećeg seta vodio je 3:0 da bi se Novak vratio na 3:3. Legendarni Džim Kurijer ga je nakon meča pitao kako se osećao u tom trenutku, a odgovor mladog igrača dovoljno govori koliko je jak u glavi.

- Ha, mislim, vodim 2:0 u setovima. Ako izgubim treći, imam još dva seta u kojima mogu doći do pobede. Mlađi sam od njega, mogu igrati još dva sata, svejedno mi je - rekao je Čung.

Gledao je to negde i veliki Nik Boletijeri i svi oni treneri koji su se susretali s Korejcem dok je bio klinac.

- Iskreno, niko nije nikada verovao da bi on mogao nešto napraviti. Bio je malen, slabašan, ali veliki borac. To se videlo. Ali, ne, nismo mislili da će napraviti karijeru - rekao je Boletijeri nedavno za ESPN.

Nisu verovali ni Čungovi roditelji koji su ga na tenis poslali kako bi popravio vid. Hjeon pati od teškog astigmatizma i zato uvek igra sa naočarima.

- Smetale su mi u početku, ali više ne. Sad su mi skoro kao deo tela i uopšte ih ne osećam - kaže Čung koji do nedavno nije imao profil na "Fejsbuku", a "Instagram" je počeo ozbiljnije da koristi tek nedavno.

"Tviter" profil takođe ne poseduje i njegovi navijači, kojih će biti sve više, s njim imaju zapravo jako malo kontakta.

- Možda bih se time trebao pozabaviti. Bio sam zaista prijatno iznenađen kad sam se vratio kući s "Next Gen" finala. Na aerodromu me je dočekalo puno navijača i novinara. Iskreno, nisam se snašao jer to nisam uopšte očekivao. No, verovatno ta popularnost većinu igrača tera kroz karijeru. Mene to previše ne zanima - rekao je Čung.

Teniser iz Južne Koreje ima veliku priliku da dogura i do polufinala gren slema u Australiji, pošto ga u 1/4-finalu umesto Austrijanca Dominika Tima čeka duel sa Sandgrenom gde ima realne šanse da trijumfuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading