NOLETA KRST VODIO DO TROFEJA!

Autor:

Sport

11.09.2018

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kakav Nole, strašan Nole! Najbolji srpski teniser Novak Đoković treći put je pokorio Njujork pobedom nad Huanom Martinom del Potrom u finalu US opena sa 6:3, 7:6, 6:3 i stavio svima do znanja, ako im ni posle titula na Vimbldonu i u Sinsinatiju nije bilo jasno, da se vratio jači nego ikad!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šampion US Opena!

Novak je na putu do pehara, ukupno 14. grend slem, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom, počistio sve rivale. Udarao je jako, bio istrajan u poenima, ali i smiren kad je bilo potrebno.

RAZBISTRIO UM

Đoković je jednostavno vratio veru u svoje mogućnosti, a profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić u razgovoru za Srpski telegraf ističe da ključ uspeha leži u krstu sa Hilandara, koji Nole ponovo ponosno nosi.

- Đoković je pun fizičke snage, ima psihičku stabilnost i razbistrio mu se um. Igra sa takvom voljom i koncentracijom da je to neverovatno. A sva ta mobilizacija tela i duha dolazi iz vere, odnosno pravoslavnog krsta sa Hilandara, koji nosi. Vera je pokretač, ona daje energiju i vodi ga, a fizička snaga je samo sredstvo za ostvarenje cilja. Da nema duhovnu mirnoću, ne bi ništa mogao da uradi. Duboka vera u boga i u sebe mu daje snagu da igra kao u Njujorku. Sve dok je tako, Novak će dominirati tenisom - jasan je Kalezić.

PLANINA PREPORODA

Da ima snage za velika dela, svestan je i srpski teniser. Sam priznaje da zimus, kada ga je povreda dotukla, pa je morao na operaciju lakta, nije verovao da će u 2018. do sada osvojiti tri velika trofeja. Prekretnica je bio poraz od Marka Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa.

- Moja mentalna snaga ne može da se meri ni sa čim prethodnim. Doživeo sam velike promene u životu. Posle poraza u Parizu išao sam po francuskim planinama, izolovao sam se od svega i gledao na stvari iz drugog ugla. Sećam se jednog momenta kada smo se Jelena i ja peli, a vrh planine je bio daleko, trebalo nam je tri sata da dođemo. U pitanju je planina Viktoar, koja je bila inspiracija mnogim renesansnim slikarima. Osetio sam novu energiju, novo disanje za tenis. Pretpostavljam da ću uskoro ponovo na planinarenje - istakao je Novak.

Vajda: Rafa, Rodžere, čuvajte se!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Da ste me pitali pre nekoliko godina, rekao bih da su Federer i Nadal predaleko ispred Đokovića po broju grend slem titula, ali sve im je bliži. Vratio se na vrhunski nivo. Psihički nije padao ni u jednom trenutku jer je imao cilj - istakao je Novakov trener Marijan Vajda.

Prokišnjavao krov od 300 miliona dolara.

Amerikanci su se žestoko obrukali tokom finala US opena po kišnom danu u Njujorku. Umesto da pruži potpunu zaštitu, krov koji natkriva stadion "Artur Eš" vredan 300 miliona dolara je prokišnjavao. Voda je u nekoliko navrata prodrla na sam teren, pa su skupljači loptica morali da ga brišu.

Novak: Ostvario sam snove stizanje mog idola Samprasa

Osvajanjem US opena Novak Đoković je došao do 14. grend slema i tako izjednačio ostvarenje Pita Samprasa, kojem se divi. Ispred njih su ostali samo još Nadal sa 17 i Federer sa 20 trofeja.

- Sampras je moj idol iz detinjstva. Tenis sam prvi put gledao kad je on prvi ili drugi put osvojio Vimbldon. To me je podstaklo da se bavim ovim sportom. Doći u poziciju da stojim rame uz rame sa njim za mene ima veliki značaj. Snovi su postali java - rekao je Nole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading