Vanredno stanje u Crnoj Gori! Opozicija odbija da napusti Skupštinu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.11.2018

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) su odlučili da noć i naredne dane provedu u sedištu Skupštine Crne Gore, nakon što je policija uhapsila i sprovela u zatvor u Spužu poslanika Nebojšu Medojevića. U međuvremenu je Viši sud saopštio da je određen pritvor i poslaniku DF Milanu Kneževiću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslanicima opozicionog Demokratskog fronta, Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, Viši sud u Podgorici odredio je pritvor u trajanju od najduže dva meseca, odnosno dok ne pristanu da svedoče.

Medojević je uhapšen posle ponoći pošto je napustio parlament kada je završena maratonska rasprava o Rezoluciji o Podgoričkoj skupštini. Poslanici DF su ostali u zgradi parlamenta jer sumnjaju da će policija uhapsiti i Milana Kneževića po izlasku iz zgrade Skupštine.

Jedan od lidera crnogorske opozicione koalicije Demokratskog fronta (DF) i poslanik Andrija Mandić izjavio je da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata, dok je takođe poslanik DF-a Milan Knežević poručio da se neće dobrovoljno predati policiji i da će s kolegama do daljeg ostati u parlamentu.

Medojević, koji je i predsednik opozicionog Pokreta za promjene, uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

LINTA: Odluka parlamenta Crne Gore o Podgoričkoj skupštini je ANTISRPSKA! 

 Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta najoštrije je danas kao antisrpsku ocenio odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom iz 1918. godine proglašavaju ništavnim.

- U pitanju je jedna u nizu brutalnih provokacija režima (predsednika) Mile Đukanovića prema srpskom narodu i Srbiji. Nažalost, u Crnoj Gori je na delu potpuno falsifikovanje istorije sa ciljem daljeg udaljavanja i produbljivanja podela između srpskog i crnogorskog naroda - istakao je Linta u saopštenju.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Prema njegovim rečima, "režim Mile Đukanovića usvajanjem pomenute Rezolucije Srbiju je zvanično proglasio za okupatora, jer je tobože ukinula državnost Crne Gore, a srpsku vojsku koja je 1918. godine oslobodila Crnu Goru i sačuvala Boku od italijanske aneksije okupatorskom vojskom."

- S druge strane, Đukanovićev režim ćuti o činjenici da Crna Gora nije mogla da bude pobednica u Prvom svetskom ratu jer je u januaru 1916. tadašnje rukovodstvo Crne Gore donelo sramnu odluku o kapitulaciji. Srbija jeste doživela vojni slom krajem 1915. godine, ali nije kapitulirala već je doneta istorijska odluka o povlačenju vojske preko Albanije - podsetio je Linta.

Na pres konferenciji DF-a ispred Skupštine Crne Gore, Mandić je odluku o hapšenju Medojevića ocenio kao skandaloznu i rekao da je DF zatražio hitan sastanak s predsednikom Parlamenta Ivanom Brajovićem, prenose Vijesti.

- Ovo je nešto što se još nikad nije desilo u Crnoj Gori, da se poslanik za izgovorenu reč, bez skidanja imuniteta stavlja u zatvor. Ovo je prvorazredni skandal i po proceni DF, Crna Gora se nalazi na ivici građanskog rata - istakao je Mandić.

Nakon razgovora s Brajovićem i potpredsednikom parlamenta Branimirom Gvozdenovićem, Andrija Mandić je rekao da su otvorili temu koja opterećuje javnost.

- Imaćemo i kolegijum u 12 sati, koji će se odrediti prema hapšenju Medojevića, koji je uhapšen bez skidanja poslaničkog imuniteta - kazao je Mandić.

Kako je naveo, DF će narednih dana doneti odluku da li će uopšte više učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tela.

Medojević, poslanik u Skupštini Crne Gore uhapšen je bez ukidanja imuniteta i sproveden je u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužilac primio mito u iznosu od 100.000 evra, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading