Bosnom se ori "Alahu ekber"! Pristalice Orića urlikale i slavile oslobođenje ratnog zločinca!

Autor: alo.rs, Republika

Svet

30.11.2018

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelaciono odeljenje Suda BiH oslobodio je danas nakon obnovljenog postupka Nasera Orića, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene na području ove oopštine u julu 1992. godine.

Naser Orić

Oko Suda BiH raspoređena je policija sa dugim cevima i brojne novinarske ekipe.

Orićeva advokatica Lejla Čović je samo kratko prokomentarisala da je "presuda očekivana".

Izricanju presude nisu prisustvovali član sudskog vijeća Dragomir Vukoje i postupajući tužilac Miroslav Janjić, a sudnicu su napustili članovi porodica srpskih žrtava.

Bakira Hasečić, predsednica Udružernja žene - žrtve rata o presudi Oriću:

Uoči izricanja presude Naseru Oriću, ispred Suda BiH u Sarajevu okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica koje uzvikuju "Alahu ekber" i nose ratne zastave tzv. Armije BiH i transparente.

Oko Suda BiH raspoređena je policija sa dugim cevima i brojne novinarske ekipe.

Apelaciono veće Suda BiH danas je izreklo drugostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici, Naseru Oriću, i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, posle obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom veću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu zarobljenih Srba. Orić i Muhić optuženi su da su u mestima Zalazju, Lolićima i Kunjercu ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading