"Smrdi na fašizam": Vruć doček Orbana u Hrvatskoj

Autor: Tanjug

Svet

03.12.2018

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijeri Mađarske, Albanije, Slovačke, Makedonije i Rumunije stigli su danas u Zagreb na samit čelnika Centralnoevropske inicijative (CEI), a pred svečanu večeru u hotelu "Esplanade", uz hrvatske zvaničnike dočekali su ih i demonstranti koji su protestvovali protiv mađarskog premijera Viktora Orbana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Hina navodi da je od ukupno 18 država članica CEI, u Zagreb stiglo pet premijera - Peter Pelegrini iz Slovačke, Vjorika Dančila iz Rumunije, Zoran Zaev iz Makedonije, Edi Rama iz Albanije i Viktor Orban iz Mađarske. Ostale članice predstavljaju ambasadori ili drugi zvaničnici.

Goste iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope ugostili su na večeri u zagrebačkom hotelu hrvatski premijer Andrej Plenković, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković, ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić i drugi zvaničnici Hrvatske.

Navodi se da su pored njih, mađarskog premijera Orbana pred "Esplanadom" dočekali i demonstranti sa transparentima: "HDZ - prva crta Orbane", "Deportujte Orbana, a ne izbeglice" i "Smrdi na fašizam", a u protestu su učestvovali Centar za mirovne studije (CMS), inicijativa Dobrodošli i GONG.

- Želimo Evropu i EU u kojoj jednako važe sva ljudska prava i jednako važi vladavina prava u kojoj nema crnih oaza poput Mađarske u kojoj se te temeljne vrednosti ugrožavaju - poručila je za Hinu Jelena Berković iz organizacije GONG.

Na sastanku na vrhu CEI koji traje i sutra očekuju se i EU komesar za proširenje Johanes Han i bugarski premijer Bojko Borisov.

CEI je osnovan je 1989. u Budimpešti, a države članice sada su Albanija, Austrija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Hrvatska je predsedavala tom organizacijom ove godine, a u Zagrebu će predsedavanje preuzeti Italija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading