Ministar kulture Crne Gore: Zaustaviti kampanju televizija Pink i Hepi

Autor: Agencije

Svet

19.01.2019

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović pozvao je Agenciju za elektronske medije da preduzme mere iz svoje nadležnosti zbog višemesečne negativne kampanje koju protiv Crne Gore posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Hepi, prenela je RTCG.

RepublikaFoto: youtube.com/Vlada Crne Gore
Aleksandar Bogdanović

- Bez etičke i profesionalne odgovornosti, te televizije u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način izborom tema i udruženim snagama tzv. novinara i gostiju, vređaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore - naveo je Bogdanović u pismu Agenciji.

Prema njegovim rečima, brutalnost nastupa, diskvalifikacija, govor mržnje i vređanja predsednika Crne Gore i njenih legitimnih demokratskih institucija po svemu podseća na "šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog veka".

- Ničim omeđenu slobodu izražavanja, ovi emiteri, na teret slobode i prava drugog, vrše kako bez etičkog svetonazora, tako i sankcija regulatornih organa država u čijoj su nadležnosti ovi pružaoci medijske usluge - navodi se u pismu.

Bogdanović je podsetio da Crna Gora gotovo dve decenije pravno baštini, harmonizuje i implementira standarde evropskog prava slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da je vertikala takve prakse odsustvo državnog nadzora nad radom medija.

On je pozvao Agenciju da u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim sistemom Crne Gore, nadležnošću, političkom i institucionalnom nezavisnošću, dobrim komparativnim praksama, shodno merama primerenim demokratskom društvu, zaštiti legitimne interese Crne Gore u delu prava koje se odnosi na ograničenje prijema i reemitovanja audiovizuelnih medijskih usluga.

Bogdanović je u pismu ukazao i da je reagovanje primereno, nužno i opravdano legitimnom demokratskom cilju i svrsi, jer se "brutalnošću tih emitera bez dileme podstiče mržnja po osnovu rase, veroispovesti, nacionalnosti, političkih uverenja i dostojanstva ličnosti".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading