Imaju problem sa mozgom, ne sa istorijom: Ustaše poriču holokaust i u tome prednjače u EU

Autor:

Svet

27.01.2019

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati očigledno imaju problem da se suoče sa prošlošću. Osim toga što tvrde da Jasenovac nije logor, da genocid nad Srbima nije izvršen i sve to u paketu sa kontinuiranom upotrebom ustaškog pozdrava, sad su otišli korak dalje, pa poriču i Holokaust. Dakle, problem ne treba tražiti u istorijskim činjenicama, već u mozgu ustaša.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naime, Hrvatska je jedna od zemalja članica EU koje imaju problem sa istorijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, navodi se u izveštaju o revizionizmu holokausta, koji je sačinjen pod pokroviteljstvom Univerziteta Jejl, Koledža Grinel i Evropske unije za progresivni judaizam.

Izveštaj, naime, ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava na fudbalskim utakmicama, mitinzima i protestima u Hrvatskoj, kao i na nedostatak muzeja o holokaustu, uz napomenu da jevrejska i romska zajednica u Hrvatskoj bojkotuju zvanične komemoracije.


- Mnoge vlade zemalja članica EU rehabilituju kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata i ratne zločince, dok minimalizuju svoju sopstvenu krivicu u pokušaju istrebljenja Jevreja, a revizionizam je najgori u novim centralnoevropskim članicama - Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Litvaniji - navodi se u Izveštaju.

U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar


Kao svetli primeri u suočavanju sa svojom prošlošću navedene su Rumunija, Francuska i Češka Republika. 

Izveštaj je objavljen u trenutku kada je antisemitizam u porastu u Evropi, primećuje evropski sajt, ukazujući da su rezultati ankete Eurobarometra, objavljeni ove nedelje, pokazali da polovina ispitanika u EU smatra antisemitizam problemom u svojoj zemlji.

Uz to, studijom objavljenom prošlog meseca ustanovljeno je da devet od 10 evropskih Jevreja smatra da je u proteklih pet godina došlo do porasta antisemitizma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading