Dodik pokopao Izetbegovića: Umesto da zahvali Srbiji, Bakir bi da prekraja granice

Autor: Tanjug

Svet

20.02.2019

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je danas lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Kosmet sastavni deo Srbije i da BiH nije priznala Kosovo, poručivši mu da bi trebalo da se rukovodi tom zvaničnom politikom BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu za "Glas Amerike" da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u BiH, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika BiH treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije. 

- Umesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne meša u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini - izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, a prenosi SRNA.

Dodik je napomenuo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, "kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju". 

 
RepublikaFoto: Tanjug

Dodik kaže i da Izetbegovićeva izjava ne doprinosi razumevanju i pomirenju, već naprotiv vređa svakog Srbina u Republici Srpskoj i BiH, te Srbiju kao državu i Republiku Srpsku. 

- Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čini duže vreme, nije ni korektno, ni tačno, a ni istorijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako - istakao je Dodik. 


On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka, ali je i poručio da niko ne može da povuče nikakvu - ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona, kaže, ne postoji. 

 

 

Kako je primetio, nemoguće je da Srbi u BiH pitanja u Srbija ne doživljavaju kao svoja, pa tako i pitanje Kosova. 
 

RepublikaFoto: Srpski telegraf

- Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i istorijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti - primetio je Dodik, upozorivši da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi, poručio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading