Linta: U Hrvatskoj bespravno seku šume proteranih Srba!

Autor: Tanjug

Svet

16.03.2019

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je u Hrvatskoj prisutna uzurpacija šuma proteranih Srba.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

U poslednje vreme to je posebno uočljivo na području četiri sela u opštini Donji Lapac tj. Bušević, Kestenovac, Donji Štrpci i Veliko Seoce, koji su poslije Drugog svetskog rata dogovorom SR Hrvatske i SR Bosne i Hercegovine pripojeni Hrvatskoj. 

U pitanju je područje leve obale reke Une i jednog od najlepših vodopada na području bivše Jugoslavije Štrbačkog buka.


Srbi su na ovom području vodili vekovnu brigu o svojim imanjima i šumi verujući da država neće da koristi nerešene imovinsko-pravne odnose i da bespravno seče šumu.

Nažalost, Hrvatske šume koriste nerešeno pitanje katastra i zemljišnih knjiga i vrše bespravnu seču i otuđenje velike količine drvne mase bez znanja i odborenja vlasnika ili suvlasnika. Činjenice pokazuju da se seče šuma čiji su vlasici Srbe dok se ostale površine ne diraju. 

Linta ističe da je proteranim Srbima potrebno mnogo novca i vremena da bi sudskim putem dokazali svoje vlasništvo. 

Ako se uzme u obzir da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano, što potvrđuju brojne činjenice, jasno je da proterani Srbi nemaju gotovo nikakve šanse da se u borbi sa Hrvatskim šumama izbore za pravdu i zaštite svoju imovinu.

Vlasnici šuma u četiri navedena srpska sela tvrde da je 80-tih godina prošlog veka izvršeno aviosnimanje toga područja i da su aviosnimci negde sakriveni. Linta traži da Hrvatska upotrebi navedene aviosnimke, na kojima se jasno vide sva obeležena imanja vlasnika ili suvlasnika, da se reši pitanje vlasništva u zemljišnjim knjigama. Na taj način bi se konačno sprečila dalja uzurpacija šuma proteranih Srba od strane pravnih i fizičkih lica. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading