Zaev se nada: Ovog leta kreću pregovori o članstvu u EU

Autor: Republika

Svet

02.05.2019

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovog leta u junu ili julu Severna Makedonija će dobiti zeleno svetlo za početak pregovora sa EU", izjavio je u premijer Zoran Zaev.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

Reforme su u potpunosti sprovedene, rekao je on odgovarajući na pitanje o izgledima zemlje da dobije datum za otvaranje pregovora u junu, nakon izveštaja Evropske komisije o napretku, ili na jesen uzimajući u obzir majske izbore za mesta u Evropskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, Prespanski sporazum i drugi pozitivni pomaci predstavljaju ozbiljan podsticaj za zemlju da dobije ono što može. 

- A ono što ćemo dobiti je datum za početak pregovora sa EU - izjavio je Zaev.

Izbori za Evropski parlament završavaju se 26. maja. EU će objaviti svoj izveštaj o napretku Severne Makedonije 29. maja. Onda će ići na usvajanje u nacionalne parlamente zemalja članica, prenosi MIA.

 

 

Svako eventualno odlaganje odluke o otvaranju pregovora moglo bi se desiti samo zbog izbora za Evropski parlament, napomenuo je Zaev.

Sa samita Zapadnog Balkana u Berlinu, kaže, vratio se kao optimista.

- Iako je fokus bio na pronalaženju načina da se deblokira dijalog Beograd-Priština, svaka diskusija je počela i okončana Prespanskim sporazumom, kao primer kako su Makedonija i Grčka zatvorile svoj spor - rekao je Zaev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading