(FOTO) DODIK: Strašno stradanje u Jasenovcu ne sme biti zaboravljeno

Autor: Tanjug

Svet

05.05.2019

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Monstruozno stradanje u jasenovačkim logorima ne sme biti zaboravljen i zato je srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda, rekao je danas predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Milorad Dodik danas u Donjoj Gradini

U Spomen području Donja Gradina, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, Dodik je podsetio na zlo ustaškog režima i monstrouzna stradanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini, prije svega srpskog, ali i svih ostalih naroda, prenosi RTRS.

- Tek 27 godina obeležavamo strašno stradanje koje se dogodilo pre više od 70 godina u Drugom svetskom ratu. To govori o tome da se htelo sakriti strašno stradanje Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 dece - naglasio je Dodik.

On je istakao da su deca ubijana na najmonstruoznije načina, da su živa stavljana u vreće, koje su zavezane bacane u reku Savu i poručio da se teško može naći oprost u srcu za ustaše i režim koji je počinio tolike zločine.

- Oni su pobili milion ljudi, i ništa! Kako je moguće da je nekom presuđeno čim je rođen. Ko ima to pravo? Onda nam pametuju kako treba da smanjimo broj žrtava zbog mira i budućnosti. Kako da prebrojimo one koji su spaljeni, bačeni u Savu. Njima je to važno, ali nama treba da bude još važnije - istakao je Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Rekao je da je državni projekat NDH bio da pobije ceo jedan narod. 

- Kada bi se pisala istina, ta knjiga bi trebalo da ima 700.000 stranica, imena, ljudi koji su tu pobijeni. Kada bi u srednjem veku to činio Dante, on bi rekao da je to pakao. A u 20. veku kada su to ustaše i fašisti napravili, to se zove genocid i holokaust - poručio je Dodik.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading