Hrvatski novinar pokopao Ustaše: Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj, kada te mrzi kreten rođen 2 godine nakon rata?!

Autor: index.hr

Svet

10.06.2019

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Tako da ćete dobiti batine govorite li ekavicom, na primer, u pitomom Supetru na ostrvu Braču gde je najveća ratna trauma početkom devedesetih bila raspodela srpskih vikendica izbeglicama hrvatske nacionalnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kolumnu hrvatskog novinara prenosimo u celosti:

Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da ćete u pitomom Supetru dobiti po glavi jer ste u sitan sat pričali na javnom mestu i to tačno četiri meseca nakon što su igrači Crvene zvezde napadnuti na splitskoj Rivi jer su hteli da popiju kafu.

Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da će napad na ljude koji su u Supetru govorili ekavicom prećutati valjda kompletna hrvatska politička elita zabavljena internim intrigama i trkom za rejtinzima u čemu joj zaštita prava Srba na normalno postojanje može samo zasmetati. Do ovoga časa, a ponedeljak je popodne, osim nedvosmislene reakcije supetarske gradonačelnice, o divljaštvu u Supetru niko se nije oglasio. Ćuti se stoički, od vrha države naniže.

Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj? Tako da vas mrzi dvadesetdvogodišnji kreten, a jedan od napadača na Srbe u Supetru ima 22 godine. Dakle, kreten rođen dve godine nakon rata, tj. nakon što je broj Srba u Hrvatskoj sveden na matematički zanemarivu manjinu. Tako da ste opkoljeni prezirom i mržnjom koji se uzgajaju vredno i brižno. Decenijama. Po sakristijama, udrženjima i kabinetima, na predsedničkim inauguracijama u društvu filonacista i ratnih zločinaca.

Ako ne znate kako je biti СРБИН u Hrvatskoj, stavite se u kožu mladih sezonskih radnika iz Slavonije izudaranih u Supetru ili vaterpolista napadnutih na Rivi. Ili Splićana, Srba i normalnih pripadnika svih nacija, koji su 10. april, na primer, slušali kako momci u klubu navijača lokalnog prvoligaša slave uspostavu endehazije uz kolektivno pevanje u slavu Maksovih mesara. Pokušajte zamisliti kako izgleda biti objekat mržnje, a ne biti nikome ni kriv ni dužan zbog bilo kakve traume ili frustracije.

Biti СРБИН u Hrvatskoj 2019. godine, pod vlašću uglađenog europejca Andreja Plenkovića i ambiciozne Kolinde Grabar Kitarović, izgleda, da se ne zafrkavamo, jezivo. To znači živeti u državi gde ti neki kreten uvek može razbiti glavu zato što ga provocira tvoje ime, prezime, govor, postojanje, a da ni sam kreten, zapravo, nema pojma zašto ga provocira tvoje ime, prezime, govor, postojanje...

Dvadeset i četiri godine nakon rata u ovoj je državi sve manje nade za bilo što, osim za kretene kojima smetaju nečiji govor, ime i prezime te one koji ih podržavaju. Otvoreno ili ćutnjom, svejedno.

Eto, tako je biti СРБИН i čovek u Hrvatskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vera

10.06.2019 14:13

Šta reći, svaka čast na hrabrosti da se iznese istina. A istina je da je Србину danas gore u Hrvatskoj nego ikad, od 1945. na ovamo, uključujući i 90.-te. O čemu se, zapravo, radi, kakvo je to vaspitavanje omladine u Hrvatskoj i kako je to povampirenje ustaštva kod mnogih, čak i kod onih koji nikada nisu podržavali ustaše ili NDH? Hvala na svakom ovakvom tekstu i veliki pozdrav

Lola

10.06.2019 15:43

Svaka čast na tekstu. Žalosno u 21 veku takva mržnja, koje je to vaspitanje, kakvi su to roditelji, kakvi su to (ne) ljudi? Ima li kraja?