Meta izvodi vojsku na Ramu: Albanci u ratu ako dođe do izbora

Autor:

Svet

18.06.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski predsednik Ilir Meta izjavio je na sastanku sa ambasadorima zemalja-članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice ako se pokuša sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna, koje je on u međuvremenu odložio, a čijem se odlaganju oštro protivi premijer Edi Rama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neredi u Albaniji dostigli vrhunac

Kako navodi albanski list Ščip, albanski predsednik je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da on kao šef države ne može to da prihvati.

Sastanak koji je Meta održao sa ambasadorima zemalja-članica EU trajao je dva sata i bio je posvećen političkog krizi u zemlji, posebno njegovoj odluci da odloži izbore. Meta je juče poslao pismo ambasadorima, objašnjavajući razloge o odlaganju izbora, pritom jasno dodajući da Albanci neće glasati 30. juna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tužilaštvo najavilo istragu

Po objavljivanju ovih snimaka, oglasilo se albansko Tužilaštvo za teška krivična dela, koje je najavilo istragu protiv lica, ali ne protiv osoba koje su na snimcima, već protiv onih koji su izvadili ove materijale iz dugo čuvanih dosijea.

- Tužilaštvo za teška krivična dela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Imam informacije od stranih službi da Rama sprema nerede, tvrdi Meta

On je postupak vladajuće albanske stranke Socijalističke partije o njegovom opozivu u tom pismu ocenio kao državni udar.

Između ostalog, Meta je obećao da će pokušati da dovede premijera albanske države Edija Ramu i lidera glavne opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzima Bašu za pregovarački sto kako bi se pronašlo rešenje. Ako uspe u tome, kako se navodi, zamoliće opoziciju da odustane od zakazanog protesta ujedinjene albanske opozicije zakazanog za 21. jun.

 

 

Međutim, sve ovo se dešava samo dan nakon što je nemački list Bild predsedniku Albanije dao vetar u leđa objavivši nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke Socijalističke partije, koju predvodi aktuelni premijer Edi Rama, dogovaraju o pretnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja.

 

Sprema tužbu za novinara

Povodom ovog slučaja, Rama je najavio tužbu protiv nemačkog novinara Pitera Tidea. On je na Tviteru napisao kako je odlučio da ovo pitanje pokrene na sudu u Nemačkoj.

- Odlučio sam da ovaj spor vodim u nemačkim sudovima, u toj blagoslovenoj zemlji gde se pravda ne igra s tajnama istrage i gde se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocenjiva vrednost. Ajde da vidimo ko je u pravu - napisao je Rama.

Ipak, albanski premijer je vrlo brzo putem Fejsbuka dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da Rama verovatno i ne zna da postoji nezavisno pravosuđe, pa zato zahteva istragu tužilaštva.

- Zato što šef albanske vlade, koji još nije čuo o nezavisnom pravosuđu, sada zahteva da tužilaštvo istražuje. I zbog toga što je Rama sada u Londonu trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi - odgovorio je Tide.

 

U prisluškivanim razgovorima se, između ostalih, čuju glasovi Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i brojnih drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno. I u drugim prisluškivanim razgovorima visoki funkcioneri Socijalističke partije zahtevaju kupovinu i manipulaciju glasovima, koja bi im omogućila sigurnu pobedu na izborima.

 

U Londonu protest protiv premijera

Ispred londonskog hotela "Le Meridien, gde se juče održavala konferencija Fajnenšel tajmsa i Komorskog investicionog foruma (KIF) na temu "Mogućnost ulaganja u brzo rastućem regionu", grupa Albanaca protestovala je protiv premijera Edija Rame. On je učestvovao na ovom forumu, na kojem se predstavljeni investicioni potencijali zapadnog Balkana. Albanci koji su se okupili ispred hotela uzvikivali su parole na albanskom i engleskom jeziku, ukazujući da podržavaju braću u Albaniji u nameri da se promeni vlast. Oni su kritikovali Raminu politiku, optuživši ga da je kriminalizovao državu.

 

Prema pisanju ovog lista, razgovori potiču iz dosijea 184, koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva, ali je sada očigledno došlo vreme da se sve tajne otkriju. Kako autor teksta Piter Tide ističe u Bildu, Albanija je Kolumbija u Evropi, koja postaje ozbiljna pretnja nestabilnom Balkanu. Snimci do kojih je list došao iz izvora u albanskoj policiji pokazuju da je predsednik vlade znao za ovu izbornu zaveru, tako da nema sumnje da je bio deo nje.

- Visoki vladini zvaničnici planirali su izbornu manipulaciju zajedno sa lokalnim liderima iz partije, državne uprave i mafije. Snimci dokazuju da je postojala sistematska shema vladajuće stranke da manipuliše izborima 2017. u cilju izborne prevare, kupovine glasova i ucene opozicionih glasača - piše Tide.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Paja

18.06.2019 22:47

Zaigrala mecka