U Hrvatskoj smanjen PDV, a u prodavnicama skuplja hrana

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.07.2019

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj je u januaru stupio na snagu zakon koji reguliše smanjenje PDV-a sa 25 na 13 odsto, a potrošaci su nezadovoljni jer hrana za šest meseci nije pojeftinila, već je skuplja. Kako prenosi Jutarnji list, podaci o cenama pokazuju kretanja suprotna očekivanjima budući da su minimalno pojeftinili samo meso i voće, dok je ostala hrana poskupela.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Početkom godine ministar finansija Zdravko Marić najavio da će svakom građaninu nakon smanjenja PDV-a na sveže voće, povrće, ribu, jaja i meso u kućnom budžetu mesečno ostati 85 kuna više. Predsednik Društva za zaštitu potrošača Igor Vujović kaže za Jutarnji list da svakodnevno primaju pozive ogorčenih građana koji tvrde da su cene smanjene samo simbolično. 

- Ljudi su revoltirani jer ne vide učinke, potrošači se smatraju izigranim. Mislim da je to i moralno pitanje za trgovce koliko im je stalo do potrošača - rekao je Vujović. Podaci Državnog zavoda za statistiku za januar pokazuju da su cene voća pale za 2,3 odsto, a mesa za 1,7 odsto, dok je sva ostala hrana u januaru bila skuplja nego mesec dana ranije. U sektoru voća i povrća, čija se tržišna cena formira sezonski i zavisi od niza elemenata poput uticaja vremena, u proteklih šest meseci nije bilo značajnijeg pojeftinjenja.

Predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrtara Hrvoje Gregurić nedavno se požalio na nelojalnu konkurenciju uvoza povrća iz zemalja regiona. Ta roba se, dodaje list, prepakuje i prodaje kao domaća. - Učinci manjeg PDV-a za nas povrtare i naše potrošače su nikakvi. Za glavicu salate koju prodajem trgovcu i dalje dobijem dve kune, a cena na policama je 4,99 kuna kao i lani. Mi smo ocekivali da ce ta cena biti od 3,49 do 3,99 kuna, a i odgovorni su naglašavali kako će veća potrošnja po nižim cenama podstaći domaću proizvodnju. Ništa od toga nije se dogodilo - ističe Gregurić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading