OČIGLEDNO JE PROBLEM U NJIMA: Hrvati u ratu sa svim komšijama

Autor: Tanjug

Svet

11.09.2017

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo da nema zemlje u okruženju sa kojom se Hrvatska nije sporečkala, a zvanični Zagreb u "ratu" je sa gotovo svim susedima.

U nesporazumu sa komšijama: Kolinda Grabar Kitarović

Prema analizi Slobodne Dalmacija, ubrzo nakon zatezanja konopca sa Slovenijom zbog neprihvatanja odluke arbitražnog suda o razgraničenju, Hrvatska je ušla u ciklus razmene diplomatskih nota sa Srbijom zbog ploče sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu i paljenja glasila srpske manjine "Novosti".

Odnosi sa BiH zakovitlali su se zbog prepucavanja u vezi sa gradnje Pelješkog mosta, a u poslednje vreme i zbog izjava o opasnosti od islamskog radikalizma koji iz Bosne navodno preti Hrvatskoj i Evropi.

Crna Gora Hrvatskoj takođe šalje protestne note zbog spomenika emigrantu sa terorističkom prošlošću Miru Barešiću koji je u Švedskoj pravosnažno osuđen zbog ubistva ikone njihovog antifašističkog ustanka Vladimira Rolovića, a spirali negativizma u okruženju priključila se nedavno i Mađarska, pridruživši se Sloveniji u blokadi prijema Hrvatske u OECD, međunarodnu Organizaciju za privrednu saradnju i razvoj.

- Hrvatska je samo sa Italijom, zasad, još u relativno nepomućenoj atmosferi - piše Slobodna Dalmacija.

Razloge takvog stanja u odnosima Hrvatske sa susedima bivši hrvatski diplomata Ivica Maštruko ne vidi u profesionalnim diplomatama koji trenutno vode Hrvatsku nego primarno u bremenitom i kompleksnom istorijatu ukupnog delovanja odnosno nedelovanja.

Razlozi za komplikovanje odnosa sa raznim državama u okruženju, po njegovom mišljenju, nisu međusobno povezani, ali ponegde imaju zajedničke dodirne tačke i interesne okvire koji se na neki način preklapaju ili se iz istih izvode dugoročni zaključci.

- Sve je na neki način krenulo od potrebe definisanja graničnog pitanja koje moramo da rešimo sa svima, osim sa Mađarskom i Italijom. Politika Republike Hrvatske je u smislu utvrđivanja granica bila ne čvrsta, nego rigidna, a zbog pritiska nacionalističkog naboja sve dosadašnje vlade su pregovarale bez najmanje sklonosti kompromisima. Kako bi sve vlade izbegle odgovornost zbog takvih politika, sa Slovenijom smo prihvatili da idemo na arbitražu koja je potom kompromitovana - kaže on i zaključuje:

- Evropa i svet su, međutim, na strani arbitražne odluke ne zbog sklonosti Sloveniji, nego zbog zaštite procedure i institucije koja je sprovodi. Ma šta mi mislili o tome, sva buduća rešenja granične linije sa Slovenijom zasnivaće se na postojećoj odluci arbitražnog suda - napominje Maštruko.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading