Dodik jasno i glasno o svojoj životnoj politici: Hoću da ukinem granicu na Drini!

Autor: Tanjug

Svet

17.08.2019

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne diže revoluciju, niti pokušava da ruši Dejtonski sporazum, već da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju da opravdaju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milorad Dodik

- Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadlženost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužilaštvo, indirektne poreze... Sve su nametali pukom silom koju su tada primenjivali i pokušavaju da sada kažu da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana - rekao je Dodik.

On je ocenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo.

- U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ne od OHR-a ili ambasada. Međutim, sav period međunarodne vladavine u BiH bio je usmeren protiv Srpske jer su skrnavili i otimali naše nadležnosti. Kakvi bismo mi ljudi bili da to prihvatimo? - upitao je Dodik.

On je istakao da se o svemu treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

- Zašto im smeta da se demokratsko telo, koje je konstituisano u skladu sa Ustavom, izjašnjava o ovome. Kako misle da nam nametnu da je ustavno ono što su činili? Gde u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za bezbednost, odbranu, pravosuđe, finansije? Ustav nije Incko i borićemo se dok ovde postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode - rekao je Dodik za RTRS.             

RepublikaFoto: pixabay.com

On je napomenuo da bi voleo da neutralna stručna međunarodna komisija kaže šta je ustavno u BiH.

- Kako bi mogli dokazati ustavnost Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH? Venecijanska komisija je rekla da su strane u BiH dva entiteta, a oni nama pokušavaju da okrenu čitav sistem, odnosno da ono što se odluči na zajedničkom nivou bude nametnuto entitetima - kaže Dodik.

On je ocenio da trenutna situacija pokazuje nesposobnost BiH da funkcioniše.

- Sa dodacima koje su prenošenjem nadležnosti napravili stranci mnogo stvari je zakomplikovano. Ovde se koriste puka sila i pretnja silom. Ovde nije u pitanju interes Rusije, nego srpskog naroda. Ovaj narod je NATO bombardovao i direktno učestvovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH. Nisam spreman da dam saglasnost za pristupanje takvom savezu - istakao je Dodik.

On je pojasnio da ima u vidu da na to nije spremna ni Srbija.
        
- Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to. Dakle, što veća integracija sa Srbijom u svim pitanjima i praćenje u važnim međunarodnim politikama kao što je politika prema NATO-u. Srbija je odlučila da je to vojna neutralnost i mi smo to pratili. Imamo odgovornost prema onome što je utvrdila Narodna skupština i obratiću joj se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim - kaže Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading