Šta kriju dokumenta uhapšene makedonske tužiteljke: U laptopu Janeve optužnica Zaeva?!

Autor:

Svet

22.08.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komentarišući hapšenje šefice Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katice Janeve u aferi "reket", najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE saopštila je da institucije sistema pokušavaju da sakriju tragove koji vode do glavnog aktera afere - premijera Zorana Zaeva.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija 24
Katica Janeva

Ta stranka ubeđena je da hapšenje Janeve, koje je tek sada usledilo, predstavlja "izlazni plan za izbegavanje odgovornosti Zaeva".

- Zaev je premijer Republike Makedonije, pod čijom direktnom ingerencijom se nalaze sve bezbednosno-finansijske istraživačke službe, oni su morali da znaju za ovaj milionski reket, koji je uziman od desetak biznismena i koji je trajao godinama - objašnjava VMRO-DPMNE i traži hitno proširenje istrage na Zaeva.

 

Lice i naličje istog zločina

Katica Janeva i Zoran Zaev su lice i naličje istog zločina. Zaev je čovek koji joj je pružao sve vreme najvišu podršku, ocenio je juče portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski na konferenciji za novinare. On je objasnio da ni Zaev ne bi mogao biti bogat i ucenjivati bez Katice, kao što ni ona nije mogla da reketira i obogati se bez njegove podrške i institucija koje kontroliše.

 

I mnogi drugi u Skoplju upućeni u aferu smatraju da, ako Zaev ne bude priveden i ispitan, od rasvetljavanja afere i kažnjavanja njenih učesnika neće biti ništa.

 

 

Neki veruju da će istražni organi naći elemente za odgovornost Zaeva u laptopu Katice Janeve koji je policija zaplenila u pretresu koji je trajao četiri sata. Policija je odnela i druge stvari i dokumente iz kuće tužiteljke u Skoplju, ali i iz rodne kuće u Đevđeliji. Pretres je obavljen i u njenoj kancelariji u Specijalnom tužilaštvu.

 

La Verita: Janeva ruši "svemoćnog čoveka"

Akciju hapšenja Janeve komentarisao je i italijanski list La Verita, koji je otkrio aferu "reket".

List navodi da je šefica Specijalnog tužilaštva bila favorit EU i Federike Mogerini, i da bi njena umešanost u korupcijski skandal i ono što će reći istražnim organima moglo srušiti vladu Zorana Zaeva. Italijani podsećaju i da Zaev u Makedoniji kontroliše pravosudni sistem i deo medija i da je taj "svemoćni čovek" pokušao da diskredituje rad italijanskih novinara.

 

Doduše, Državno tužilaštvo imalo je i ranije pristup nekim dokumentima i video-zapisima koji, kako smatraju u VMRO-DPMNE, jasno ukazuju na umešanost u reketiranje ne samo dvojice uhapšenih počinitelja već i onih koji su mu politički pomogli, pre svih Zaeva i njegovog srpskog savetnika Zorana Bašanovića.

Upućeni tvrde da je Janeva bila na slobodi toliko dugo jer joj je naređeno da očisti tragove koji vode direktno do Zaeva. Da li je u tome uspela, znaće se uskoro.

U svakom slučaju, mnogi se slažu da kabinet SDSM i Zoran Zaev više nemaju kredibilitet da vode vladu Republike Makedonije i zalažu se za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading