Kolinda razbesnela Hrvate: Otvorila galeriju nazvanu po dokazanom nacisti i zločincu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.09.2019

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se povremeno u prigodnim prilikama zaklinje na antifašističke ustavne vrednosti, otvorila je galeriju nazvanu po saradniku fašističkih okupatora u samostanu Badija, kod Korčule.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitarović

Prema pisanju medija, reč je o kvislingu fra Bernardinu Sokolu, koji je neposredno pred oslobođenje grada, nemačkim okupatorima prokazao da se na susednom Vrniku kriju sedmorica partizana, a Nemci su ih potom ubili.

O aktivnostima hrvatske predsedice objavljeno je saopštenje na zvaničnoj stranici Pantovčaka, u kojem stoji da je Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala otvaranju umetničke galerije "Fra Bernardin Sokol" u franjevačkom samostanu na Badiji.

- Galerija nosi ime po fra Bernardinu Sokolu, hrvatskom muzičaru i muzikologu, koji je nevin i bez suda smaknut nakon što su ga iz samostana na Badiji, u noći 28. septembra 1944. godine, odveli partizani - navodi se u saopštenju.

Međutim, ističe se da ovako bezočno iskrivljavanje istorijskih činjenica u ovom saopštenju hrvatske predsednice demantiuju svedočenja zabeležena u istorijskim knjigama.

Navodi se da su Korčulani ogorčeni ovakvim gestom predsednice, koja je na ovaj način istakla značaj "notornog kvislinga".

Korčulani ističu da je kompletan kler, osim Sokolua, sarađivao s narodnooslobodilačkim pokretom. Ukazuju na primer da je u samostanu Badija bila smeštena partizanska bolnica, kao i da je časna sestra Manes Karninčić nakon rata primala "partizansku penziju".

Dokazano je da je fra Sokol počinio ratni zločin

Korčulani su zgroženi aktuelnim primerom iskrivljavanja istorije, posebno jer mnogi potomci ubijenih žrtava fašističke okupacije pamte sramnu ulogu fra Sokola.

Ivo Milat, predsednik udruženja antifašista Grada Korčule, rekao je da je ovaj slučaj još jedna od aktualnih revizija istorije i to, kako kaže, na jedan jako grub način.

- Dokazano je, kaže, a potvrdilii su i višestruki svedoci, da je fra Sokol počinio ratni zločin i da je izdao Nemcima sedmoricu partizana koji su se skrivali na otočiću, a koje su oni ubili. Da je Sokol izdao te ljude potvrdila je časna sestra Manes Karninčić, koja je bila u to vreme čuvar Dominikanskog samostana u Korčuli, a sarađivala je sa partizanima, kao i svi drugi sveštenici koji su u to vreme davali podršku narodu protiv nemačkog okupatora - ispričao je Milat.

Opširno opisujući tadašnju situaciju, Milat kaže da, prema Korčulanima, ne zaslužuje spomenik fra Sokol, već ljudi koje je odveo u smrt.

A što se tiče "muzikologije" fra Sokola, u njegovoj muzičkoj zbirci pesama "Hrvatsko selo" svaka pesma ima ne samo svoj crkveno-katolički ton, nego svaku prožima i politička ustaška misao, što se vidi iz stihova, kao što je ovaj: "Ante (Pavelić) će doneti Hrvatskoj spas, Hrvat će na svome biti svoj! Dakle, i duhovno i muzički, fra Sokol bio je daleko od čoveka kojem bi iko trebalo da otkriva spomenik, a ponajmanje predsednica jedne republike koja je nastala na tekovinama borbe protiv fašizma" - prenosie mediji.

RepublikaFoto: youtube.com/ MostaracBova
Tvrtko Jakovina

Ovaj gest Kolinde Grabar Kitarović komentarisao je za portal i istoričar Tvrtko Jakovina:

- U HDZ-ovoj Hrvatskoj, odnosno Hrvatskoj Kolinde Grabar-Kitarović nijedan saradnik Nemaca, Italijana i ustaša nije kriv koji je stradao, a naročito ako je sveštenik, i to je jedini zaključak - rekao je istoričar.

Jakovina kaže da Grabar Kitarović može imati dilemu oko Jasenovca, ali ne i kada su ovakve stvari u pitanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading