Domovina, jedino mesto na Kugli gde strancu možeš opušteno JE*ATI MATER

Autor: rudan.info

Svet

01.10.2019

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan, poznata po britkom jeziku, opisala je u svojoj novoj kolumni šta sve čeka "trećezemljake" u njihovoj lijepoj domovini

RepublikaFoto: rudan.info/Rino Gropuzzo
Vedrana Rudan

Kolumnu sa portala rudan.info prenosimo u celini:

Pišu mi i čitaju me i nesretnici ili "nesretnici" iz trećih zemalja, čitaj Srbija, Makedonija, BiH. Mnogi od tih trećezemaljaca beže u Hrvatsku. Nadaju se da će naći sreću u civiliziranoj zemlji. Oni znaju da je Hrvatska civilizirana jer je u EU.

To izgledao ovako. Srbin u aprilu nađe posao u Istri. Prva dva meseca ima i dozvolu boravka i onu radnu. Druga dva na crno crnči u Dalmaciji. Veruje da će mu poslodavac Dalmatinac "srediti papire".

Onda doživi povredu na radu. Opaku. Taksijem se odveze do Hitne, sve sam plati. Ne govori mnogo sa lekarima, gazda mu je zabranio. Doktorima je rekao da je "turista".

Do kraja avgusta radio je deset sati dnevno, bez slobodnog dana. Trudna supruga mu je iz Srbije slala novac za lekove i previjanja. Za dva meseca rada od gazde nije dobio ni kune. Mesto radnje otok Murter, ako je to bitno.

Letos sam u Severnoj Makedoniji provela najlepši godišnji odmor u životu. Makedonija je, ma, jebeš ono Severna, prekrasna zemlja. Ljudi su dragi, cene svega što se nudi smešne. Bili smo na 1200 metara nadmorske visine i gledali u planinu Pelister. Domaćica Milka u selu Brajčino najbolja je kuharica na svetu i predobra žena.

U gradiću Kruševu posetili smo muzej Toše Proeskog. Veliki spomenik velikom čoveku. Čuli smo priču. Tamošnji profesor povijesti nije mogao dobiti posao. Krenuo je prema Rijeci. Trenutno u mom gradu radi kao smetlar za 800 evra mesečno. Toliko u Makedoniji ne zarađuje ministar. Nadam se da moj sugrađanin dobiva ono što mu je obećano.

U Resenu smo razgovarali sa frizerkom. Njen znanac je krenuo put Vodica, poželio je živeti i raditi u "uređenoj zemlji". Naleteo je na "zemljaka" koji mu tri meseca nije dao platu. Od njega je pobjegao Hrvatu. Platio mu je nešto sitno, ali ga nije prijavio.

Mojoj poznanici "Bosanka" čuva i mater i decu. Kuva za sve njih. Nema radnog vremena, ali ima slobodnu nedelju. Nije prijavljena jer Željka ne želi dozvoliti svojoj Hrvatskoj da je "dere". Zašto bi ona jedina "u ovom sranju od zemlje" poštovala zakon?

Ne, ne bih ja Hrvatica smjela samo pljuckati po rodnoj grudi. Sranja se ne dešavaju samo trećezemaljcima. Vidite moj slučaj. Ugledna severno makedonska izdavačka kuća Ars i još nešto sa mnom je potpisala ugovor o izdavanju "Plesa oko Sunca". Ugovor potpisan, knjiga prevedena, moje love nigdje.

Dragi trećezemaljci, u istom smo košu.  Ja sam trećezemaljka u Makedoniji, vi Srbi i vi Makedonci i vi "Bosanci" u EU.

Poenta je, oni koji nemaju moć najebu i u "civilizaciji" i u "divljini". Ne treba seliti ni nadati se. Sirotinja ima pravo na snove, ali ne i na plaću. Da, treba ostati doma.

Domovina... Domovina... Ah, Domovina! Jedino mesto na Kugli gdje strancu možeš opušteno je*ati mater.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading