Držala telo mrtve sestre 19 godina u zamrzivaču: Obrt u istrazi, pronađen DNK muškarca! Smiljana nije sama izvršila ubistvo?

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

21.10.2019

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Smiljani Srnec optuženoj da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno telo 19 godina držala u zamrzivaču nastavljeno je danas na sudu u Varaždinu svedočenjem veštaka iz Centra za forenzična ispitivanja Ivana Vučetića, Željka Sekulića i Marka Krešimira Abramovića.

RepublikaFoto: facebook.com/24sata
Kuća u kojoj je nađen Jasminin leš

U izveštaju veštaka koji je izradio Željko Sekulić iz Ivana Vučetića stoji da su Daktiloskopskom pretragom pronađena tri traga papilarnih linija (otisci prstiju) na crnim vrećama. Jedan je otisak palca desne ruke optužene Smiljane Srnec.

Uz taj otisak palca pronađeni su i drugi delimični otisci koji nisu bili dovoljni za veštačenje.

- Trag je pronađen na donjoj ivici vreće. Trag je mogao nastati ako je pukla gumena rukavica na delu jagodice palca - rekao je veštak.

- Tražili ste tragove na fragmentu na komadu gume roze boje, jeste li ih pronašli? - pitao je advokat Krešimir Golubić.

- Nisam ih našao - odgovorio je veštak.

- Pretpostavka je optužbe da je taj fragment deo gumene rukavice. Jeste li vi ispitivali od čega je taj fragment - pitao je advokat.

- Nisam - odgovorio je veštak Sekulić koji je na jednoj od vreća pronašao i trag za koji pretpostavlja da je otisak dlana. Advokat je pitao veštaka i da li je moguće da osoba koja nosi gumene rukavice s puknutim vrhom prsta ostavi otisak dlana, na šta je veštak odgovorio da je to nemoguće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Znate li je li neko tražio otiske prstiju na telu usmrćene - pitao je advokat.

- Ne. Moguće je tražiti te tragove, ali to se u Hrvatskoj retko koristi - rekao je veštak.

- Rekli ste da su vam dostavljene zgužvane PVC vreće. Ko ih je pre veštačio? - pitao je sudija.

- Prvo je sprovedeno DNK veštačenje - odgovorio je veštak i predao sudiji fotografije svih tragova koje je pronašao veštačeći materijal koji mu je dostavila policija.

Svedočio je i Krešimir Abramović iz Službe za biološka i kontaktna veštačenja Ivana Vučetića. Veštačili su krv s hulahupki, briseve gumenih rukavica, krv s noktiju Jasmine Dominić, komadić ružičaste gume nalik na vrh rukavice.

Nađen DNK nepoznate muške osobe, nemoguće ga je identifikovati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Hulahopkom je bila vezana plastična vreća na glavi Jasmine Dominić. Na njoj su nađeni biološki tragovi Jasmine Dominić i Smiljane Srnec. Na plastičnoj vreći koja je bila na nogama Jasmine Dominić pronađeni su tragovi nepoznate osobe. Na vrećici koja je bila na glavi pronađeni su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe.

Na plastičnoj vreći su pronađeni i tragovi nepoznate muške osobe koja je mogla u bilo kojem trenutku biti u kontaktu s vrećom - stoji u veštačenju dostavljenom sudu.

Veštačili su i sekiru na kojoj su našli oskudne tragove nalik na krv, kao i čekić na kojem su takođe našli tragove nalik na krv, a slično su našli i na još jednom zidarskom čekiću pronađenom u kući.

- Tragovi nepoznate muške osobe nisu bili dovoljni da bi se moglo utvrditi išta više osim da se radi o muškoj osobi. Nije se moglo utvrditi da li je ta osoba u srodstvu s nekim iz porodice Dominić ili Srnec - napisao je veštak u svom nalazu.

- Veštačeno je četiri para najlonskih čarapa. Tragovi na njima potiču sa kože. Ne mogu reći da li su čarape pre nošene - rekao je veštak Krešimir Abramović.

- Jeste li na gumenom komadiću roze boje našli tragove optužene - pitao je advokat Krešimir Bagarić.

- Nisam - odgovorio je veštak.

- Jeste li na noktima ubijene pronašli tragove okrivljene - pitao je advokat.

- Ne - odgovorio je veštak kojem nije dostavljeno telo nego samo nekoliko briseva sa šaka i nadlaktica. Na čarapama kojima su bile vezane noge ubijene nema tragova okrivljene.

Te su čarape bile vezane oko najlonske vreće na kojima je pronađen neidentifikovani otisak dela dlana, kao i DNK nepoznate ženke osobe.

Odbrana je predlagala da umesto Abramovića, koji je profesor biologije, materijal veštači neko iz medicinske struke.

- Da li je moguće da ste pogrešili? Postoji li neko stručniji za veštačenje? - pitao je branilac.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Jesam li pogrešio reći će neko ko bude radio superveštačenje. Nema nikoga u Hrvatskoj sa više iskustva i laboratorijske prakse od mene - odgovorio je veštak koji je istakao da Medicinski fakultet koristi iste metode kao i Centar Ivan Vučetić i da ne bi došli do drugačijih nalaza.

- Zašto niste uzeli drugi bris i pokušali identifikovati mušku osobu? Fali nam ljudi - pitao je advokat Golubić.

- Za tim nije bilo potrebe jer su minimalne šanse da bih u drugom pokušaju pronašao tragove - odgovorio je veštak Abramović koji je ostakao da su tragovi čuvani na idealnim uslovima jer je zamrzivač radio na između -15 i -20 stepeni Celzijusa, a da se sav dokazni materijal danas nalazi u Policijskoj upravi Međimurskoj.

Suđenje se nastavlja u 12 sati svedočenjem veštaka iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading