"Situacija je kao sa Srbijom za vreme Tadića": Bugarski premijer Borisov izneo stav o odluci EU oko Severne Makedonije

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

23.10.2019

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Bugarske Bojko Borisov prokomentarisao je odluku EU da ne da Severnoj Makedoniji datum za početak pregovora, rekavši da je uložio mnogo napora kako bi se to dogodilo i da ga ova odluka Brisela „boli", prisetivši se situacije sa Srbijom kada je Boris Tadic´ bio na vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bojko Borisov

- Uložio sam mnogo napora po pitanju Severne Makedonije i Albanije. Ne želim sam sebe da hvalim, ali mislim da imam određeni autoritet u Evropskom savetu - rekao je Borisov, ali i naglasio da je upravo on bio taj koji je ubedio svoje evropske kolege da sa teme vojne operacije Turske pređu na pitanje Skoplja i Tirane.

- Rekao sam im - kolege, hajde da im damo drugu šansu. Boli me to. Neki su čak i ime države promenili. Dajte im perspektivu, hajde da ponovo to pitanje razmotrimo. Svi su me pogledali, ali je Donald Tusk tada predložio da to zaista i učinimo - naveo je.

Borisov je takođe rekao i da je francuski predsednik bio u pravu kada je rekao da je prvenstveno u Severnoj Makedoniji i Albaniji neophodno da se distgne konsezus političkih snaga u tim zemljama.

 

 

Podsetio je i na situaciju sa Srbijom, kada je Boris Tadić bio predsednik, rekavši da mu je tada bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao da, ukoliko orijentacija zemlje zavisi samo od jednog čoveka, ne treba smatrati da je ta zemlja spremna da u EU i uđe.

Borisov je rekao da je upravo takva situacija i u Severnoj Makedoniji i u Albaniji - vlast možda i odobrava ulazak u EU, ali niko ne zna da li bi to bilo isto tako, ako bi na vlast došla opozicija.

- Kada je Bugarska ulazila u EU, imali smo apsolutni konsenzus - i aktuelna vlast i opozicija. Svi smo težili ka EU. Ko god da je došao na vlast, naša orijentacija se ne bi promenila - zaključio je Borisov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading