Makron razočarao ceo zapadni Balkan!

Autor:

Svet

27.10.2019

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veto francuskog predsednika Emanuela Makrona na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije izazvao je ogromno razočarenje u EU među balkanskim zemljama, smatraju analitičari i konstatuju da je takav korak umanjio uticaj EU i otvorio region za neželjeni uticaj Rusije, Turske, Kine. Poslednja odluka Evropskog saveta još više je u prvi plan istakla nedavni sporazum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, makedonskog i albanskog premijera Zorana Zaeva i Edija Rame o formiranju mini šengen-zone, koja treba da omogući slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Deklaracijom su i drugi sa zapadnog Balkana pozvani da se pridruže inicijativi kojom će biti stvoreno tržište od 12 miliona ljudi, navodi se u tekstu Jovice Kovačića za Balkan ekspres.

- Ranije, neki susedi Srbije nisu bili zainteresovani za to jer su očekivali više od EU. Sada uviđaju da se moramo više oslanjati jedni na druge, ali naravno, ostajući na putu ka EU - citiraju se u tekstu nedavne Vučićeve poruke tim povodom.

Ideja o balkanskoj uniji posle ovoga dobila pun značaj

U tekstu se navodi i podatak Svetske banke da kamioni izgube godišnje 26 miliona sati čekajući na granicama i podseća da je Vašington i ranije podsticao region da ukloni trgovinske barijere nudeći i tehničku pomoć.

Profesor Džordž Pagulatos, potpredsednik borda direktora Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku, takođe je pozdravio ovaj sporazum.

- Otvaranje granica za slobodnu trgovinu, protok kapitala i ljudi ne znači samo promovisanje ekonomskog rasta, već takođe pomaže ekonomijama da postanu međusobno zavisne na pozitivan način - kaže on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading