Sramota bez granica: Crna Gora sahranjuje Njegoše bez opela!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

14.12.2019

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora je odlučila da se potomci dinastije Petrović Njegoš sahrane na novom groblju u Cetinju, i to bez opela, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručuje da bi sahranjivanje potomaka dinastije Petrovića mimo grobnice u Cetinjskom manastiru bilo - sramota.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada Crne Gore zadužila je posebnu Organizacionu komisiju da se prenos posmrtnih ostataka tri sina kralja Nikole - Danila, Mirka i Petra - sahranjenih u Austriji i Italiji, te njegovog unuka Mihaila, sahranjenog u Francuskoj, koji je naslijedio krunu Petrovića 1921, obavi početkom 2020. godine.

To stoji u Informaciji usvojenoj na poslednjoj sjednici Vlade, pri čemu je odlučeno da posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš budu sabrani i pohranjeni u Dvorskom groblju u okviru novog groblja na Cetinju, i to bez opela i vjerskih obreda, pri čemu će čitavoj ceremoniji biti dat "državni značaj".

Ovakvu odluku posebno je kritikovao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je podsetio da je za tu namenu kralj Nikola osnovao naročitu grobnicu, koja je u manastiru Svetog Petra Cetinjskog pripremljena još 1989 godine.

Crna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović Njegoš

Istoričar prof. dr Aleksandar Stamatović smatra da ideja Vlade Crne Gore, koja se postepeno konkretizuje, o prenosu posmrtnih ostataka sinova kralja Nikole i njegovog unuka Mihaila Petrovića u stručno-istorijskom smislu predstavlja "još jedan egzibicionistički performans aktuelnog crnogorskog režima".

Pored toga, i ovaj događaj se zloupotrebljava u svrhu utvrđivanja novocrnogorskog odnosno dukljanskog identiteta, koji je potpuni antipod istorijskoj ulozi Crne Gore, pa i same dinastije Petrović Njegoš.

- Osnovni smisao je napraviti otklon od svega srpskog i tradicionalno crkvenog u jednom širem kontekstu, u nameri da se utvrdi novi, kako nacionalni tako i crkveni identitet. Međutim, utvrđivanje tog identiteta i pored stalnih podsticaja liči na pravljenje i održavanje kule u pesku. Po ko zna koji put se zloupotrebljava dinastija Petrović Njegoš - tvrdi Stamatović za Sputnjik.

Otklon od Mitropolije

- Namerom da se sinovi kralja Nikole i njegov unuk sahrane na delu novog groblja na Cetinju na tzv. Dvorskom groblju, a ne na grobljanskom dodatku pored Cetinjskog manastira, gdje su sahranjivani ranije preminuli pripadnici ove dinastije, crnogorska vlada i antisrpski režim žele jasno da poruče da prave otklon od Mitropolije crnogorsko-primorske, koja suštinski baštini i održava ne samo duhovni kontinuitet dinastije Petrović Njegoš već i suštinski identitet petrovićevske Crne Gore - dodaje dr Stamatović.

Zbog svega, taj istoričar naglašava da potpuno podržava izjavu mitropolita Amfilohija, koji je kazao da bi svako sahranjivanje pripadnika dinastije Petrović Njegoš van grobljanskog dodatka Cetinjskog manastira bilo "sramotno", ali napominje i da generalno nije protiv prenošenja posmrtnih ostataka, uz uslov da nema "izvitoperivanja istorije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading