Amfilohije očitao bukvicu MIlu! Svi hramovi pripadaju Crnoj Gori, a ne kumrovačkim đacima

Autor: Borba.me

Svet

14.12.2019

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da zahtevaju da se crkvi i drugim verskim zajednicama vrati ono što je opljačkano posle 1945. godine, pa da se posle toga donese normalan i evropski zakon o verskim zajednicama.

Amfilohije Radović / Milo Đukanović

Amfilohije je ocenio da je neshvatljivo u savremenoj Evopi da sekularna država hoće imovinu i hramove crkve. To, kako je rekao nije bilo ni u vreme kralja Nikole.

Amfilohije je na konferenciji za medije povodom Crkveno-narodnog sabora koji se u Nikšiću održava 21. decembra, istakao da su zabrinuti što Vlada pokušava da donese anticrkveni zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.

Vezano za sabor u Nikšiću, Amfilohije je rekao da svake godine prenose mošti Svetog Simeona dajbabskog, navodeći da je to prirodno da se uradi i sa Vasilijem Ostroškim. To se, kako kaže, radi i u u Rusiji i drugim zemljama.  Amfilohije je istakao da su na Sabor mira i pomirenja 21. decembra pozvani svi, pa i oni koji se "ljute na njega i episkopa budimljansko- nikšićkog Joanikija". On je kazao da sadašnja vlast nastavlja raskole zakonom o slobodi veroispovesti. Amfilohije je ocenio da će crkva zakonskim sredstvima braniti svoju imovinu.

- Svi ti hramovi pripadaju Crnoj Gori i niko ih neće nositi iz Crne Gore - poručio je Amfilohije. On je predstavnike vlasti nazvao "kumrovačkim đacima" koji se ponašaju gore od "onog iz Kumrovca", navodeći da ga čudi ko je sastavio takav zakon. 

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je kazao da je namera Zakona o slobodi veroispovesti zlokobna, da se još jednom opljačka crkvena imovina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading