UPOZORENJE! Regionu se približava apokalipsa, očekuju se ekstremne vremenske neprilike

Autor: Informer, Republika

Svet

21.12.2019

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska mreža meteoroloških stanica izdala je za sutra crveni meteoalarm u Crnog Gori i Bosni i Hercegovini, dok je u Hrvatskoj situacija nešto bolja i na snazi je narandžasti meteoalarm. U jadranskom području u naredna dva dana očekuju se obilne padavine i jak olujni vetar.

RepublikaFoto: youtube.com/Peter Maier
Foto: Ilustracija

- Pod uticajem smo ciklona koji se premešta preko severnog Jadrana, iz severne Italije, te donosi oblačno vreme sa obilnim padavinama. Olujni vetar neće stići do nas, ali će zahvatiti područje Crne gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

U Crnoj Gori moguće ekstremne vremenske neprilike

Za nedelju je u Crnoj Gori najavljeno više od 80 litara kiše po kvadratnom metru u periodu od 24 sata, a crveni meteoalarm upaljen je zbog mogućih ekstremnih vremenskih neprilika.

U takvim okolnostima obavezno je poštovanje saveta i uputstava nadležnih državnih službi.

Iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore juče su upozorili javnost da će danas i sutra crnogorsko područje biti pod snažnim uticajem ciklonske aktivnosti koja će usloviti jako nestabilne vremenske prilike, intenzivnu kišu i jak južni vetar.

Iz Direktorata za vanredne situacije pozivaju građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji kako na kopnu, tako i na moru.

Obaveštenje je poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spasavanja radi podizanja nivoa operativne spremnosti i eventualnog delovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Na području Hercegovine crveno upozorenje

Zbog obilnih padavina Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine je za područje Hercegovine izdao crveno upozorenje, dok je u većem delu zemlje na snazi narandžasto upozorenje zbog udara vetra.

Očekuje se 80 litara padavina po metru

U nedelju se u Hercegovini očekuje između 40 i 60, lokalno oko 80 litara padavina po metru kvadratnom, a u zapadnim područjima Bosne između 20 i 40 litara. Očekuju se i udari južnog vetra brzine između 50 i 70, lokalno i do 80 kilometara na sat.

U Hrvatskoj vetar umereniji

U kopnenom području Hrvatske će i dalje preovladavati oblačno vreme, uz povremenu kišu, koja naročito u unutrašnjosti Dalmacije može biti obilnija. Duvaće severozapadni vetar, pa će doći do delimičnog razvedravanja i formiranja stabilnijih vremenskih prilika.

Znatno obilnija kiša padaće na Jadranu, a pljuskove će pondegde pratiti i grmljavina, ali će ubrzo doći do razvedravanja, najpre u severnom delu.

Zbog obilne kiše, nevremena i olujnog vetra na snazi je narandžasti alarm na obali, dok je na kopnu na snazi žuti alarm.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading