U HRT kao u Severnoj Koreji: Nemački javni radio Dojčlandfunk emitovao reportažu o stanju u hrvatskoj televiziji

Autor:

Svet

10.01.2020

22:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački javni radio Dojčlandfunk emitovao je 50-minutnu reportažu pod nazivom "Hrvatska televizija", u kojoj se navodi da je HRT "zastrašujući primer u šta se može pretvoriti javni servis".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Hrvatski portal index.hr prenosi da je autorka reportaže emitovane prošlog meseca nemačka novinarka Grit Egerihs, koja je putem novinarske razmene došla da nekoliko nedelja radi na HRT. Iako je trebalo da se bavi ekološkim temama, ona je analizirala način rada na HRT i cenzuru koja tamo vlada.

U reportaži je opisan način rada na HRT: nema koordinacije među redakcijama niti uredničkih kolegijuma, u informativnom programu su praćene samo protokolarne vesti o aktivnostima vlade i odlazeće predsednice Kolinde Grabar Kitarović, a novinari nisu motivisani da istražuju zanimljive teme. "Službena agenda vlade je identična agendi glavnih urednika", konstatuje se u reportaži i dodaje da je vodećim ljudima na HRT najvažnije da ne naljute vlast.

Nemačkoj novinarki nije jasno "zašto vladajuće stranke imaju toliko uticaja na program HRT, jer je to javni servis koji plaćaju svi građani", dodajući da je to u Nemačkoj nezamislivo. Reportaža se završava konstatacijom da na HRT vlada atmosfera kao u Severnoj Koreji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading