Makedonska vojska naoružava se američkim oklopnjacima

Autor: blkansec, Republika

Svet

25.01.2020

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Severene Makedonije pripremilo je potpisivanje ugovora sa Pentagonom za prvu tranšu od 33 laka američka oklopna borbena vozila JLTV kompanije i sprema nabavku većih vozila Strajker. Do 2028. planira se kupovina 249 takvih točkaša.

RepublikaFoto: youtube.com/ Defense News
JLTV vozilo

Makedonska vlada i parlament odobrili su krajem prošle godine ulazak u proces nabavke 33 JLTV kroz međuvladin aražman. Prema proceduri direktne prodaje Pentagon je prethodno ponudio vozila sa alatom i priborom za oko 11 miliona dolara. 

Prema dugoročnom planu razvoja oružanih snaga do 2028. ministarstvo odbrane Severne Makedonije formiralo je Integrisani projektni tim za nabavku oklopnih borbenih vozila točkaša. To se smatra prioritetom za razvoj namenski organizovanog ojačanog lakog bataljona - deklarisanoj jedinici Severne Makedonije za učešće u misijama NATO. 

Američki proizvođači od početka su u prednosti jer je najavljena donacija dela novca potrebnog za nabavku. Zato su kompanije iz te zemlje juna 2019. godine održale prezentaciju vozila u Severnoj Makedoniji. U oktobru su u uzvratnoj posetili SAD bili predstavnici integrisanog projektnog tima.

Na osnovnu analize ponuda 1. novembra 2019 severomakedonsko ministarstvo odbrane je prihvatilo predlog da se nabave dva borbena vozila:  JLTV kompanije Oškoš u kategoriji nosivosti 4 vojnika i vozač (4+1) i Dženeral Dajnamiksov Strajker u konfiguraciji sa dva člana posade i odeljenjem od devet vojnika.

U nastavku procedure ministarstvo odbrane je preko Kancelarije za odbrambenu saradnju u ambasadi SAD dostavilo Pismo o nameri i primljeno je Pismo o ponudi i prihvaćanju. Ponuđena su 33 JLTV u varijanti sa američkom vojnom oznakom M1278A1 koja je klasifikovana kao nosač za teško naoružanje.

311.221,25 je pojedinačna cena vozila

Pojedinačna cena osnovnog vozila je 311.221,25 dolara odnosno 10.270.302 dolara za sva 33 vozila. Rezervni delovi i podrška su trošak od 305.458 dolara i osnovni set za integraciju je 9.256,30 dolara po vozilu. Kada se zbroje procenjeni troškovi su 10.575.760 dolara i oni će biti uvećani za administrativne troškove od 338.425 dolara i troškove prevoza od 85.815 dolara. Amerikanci tradicionalno poznati po preciznosti i otvorenosti u procesu definisanja cena na kraju su sa svim troškovima došli do sume od 11 miliona dolara za prvu tranšu JLTV.

Predviđeni rok za primopredaju vozila je drugi kvartal 2021. godine.

Sada je u toku priprema ugovora sa Pentagonom koji prema Programu stranih vojnih prodaja (Foreign Military Sales - FMS), standardnoj proceduri kakva se koristi za nabavke za saveznike i partnere, predstavlja proizvođača Oškoš u tom poslu.

Deo troškova za makedonsku nabavku, obuku i održavanje JLTV i Strajkera biće finansiran kroz američku donaciju od 37 miliona dolara kroz program ERIP za zamenu ratne tehnike iz doba hladnog rata. Program je namenjem državama koje su u NATO ili su na putu za članstvo kao što je slučaj sa Severnom Makedonijom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading