Milo, Amfilohije i Gojko prave crnogorsku crkvu

Autor:

Svet

29.01.2020

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno su pale sve maske i otkrivena je prava istina o onome što se dešava u Crnoj Gori, a o čemu Srpski telegraf odavno piše: crnogorski predsednik Milo Đukanović priznao je da on, mitropolit Amfilohije i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović prave samostalnu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori koja ne bi bila u sastavu SPC.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Zakon o slobodi veroispovesti tako je praktično samo korak ka formiranju samostalne crnogorske crkve u kojoj će, kako je preksinoć u Tivtu poručio Đukanović, naći mesto svi pravoslavni vernici u Crnoj Gori.

- Normalno je da jedna nezavisna država poput Crne Gore ima svoju crkvu - poručio je Đukanović i nastavio:

Đukanović: Pravoslavna crkva u Crnoj Gori samostalna je i ima sve atribute samostalnosti

- Za svakog ko poznaje istoriju nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država trajala je i crnogorska pravoslavna crkva. Od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija 1766. godine, pa do 1918, nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug/M. PETROVIĆ

Sedam od devet pritvorenih pušteno da se brani sa slobode

Sedam od devet osumnjičenih za izazivanje incidenta na Zlatici, kada su mirno branili srpsku trobojku od crnogorskih specijalaca, pušteno je da se brani sa slobode. Dvojica su, kako je saopšteno, zadržana na saslušanju.

TEMELJNI DOKUMENTI

Kako navodi Milo, u svim temeljnim dokumentima stoji da je imovina koja je data na korišćenje crnogorskoj pravoslavnoj crkvi bila državna.

- Dakle, pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atribute samostalnosti. S obzirom na to da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji, logično je bilo da Crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička, nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane Crkva, kada je nestala država, šta ćemo sa 2006, kada je obnovljena država? Obnovićemo Crkvu, naravno - istakao je Đukanović.

Njegove su reči preslikano ono što je izgovorio mitropolit Amfilohije pre nekoliko dana, posle sastanka sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

- Nije normalno da jedna vlast i jedna država sklopi temeljni ugovor sa rimokatoličkom crkvom, sa islamskom verskom zajednicom i sa jevrejskom zajednicom, a neće dijalog sa pravoslavnom crkvom koja je ovde bila državna crkva za vreme Kraljevine Crne Gore - rekao je Amfilohije, nakon čega novinarima nije bilo jasno da li je mislio crnogorska crkva, ali je on sumnju na šta tačno misli brzo razvejao:

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dačić: Odnosićemo se recipročno

Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući sastanak koji je preksinoć hitno sazvao predsednik Aleksandar Vučić povodom pogoršane situacije u regionu, a naročito u Crnoj Gori.

Dačić je novinarima kazao da je sastanak sazvan naročito posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je prebijen.

- Analizirali smo situaciju na tom sastanku, nadležni državni organi su se obratili crnogorskim državnim organima za informaciju o kakvom se incidentu radi, da li je reč o etničkom, da li su motivi etnički, odnosno da li je reč o nasilju prema Srbima jer ne verujem da je taj mladić mogao da ugrozi više desetina ili stotina ljudi sam - naveo je Dačić.

Govoreći o recipročnim merama, šef srpske diplomatije je kazao da je Ministarstvo spoljnih poslova uskratilo broju dva u crnogorskoj ambasadi - ministru-savetniku, u Beogradu prisustvo na sastancima u državnim institucijama.

Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli, rekao je Dačić i naveo da je tu reč o diplomatiji.

- Crnogorska pravoslavna crkva, tačno. A ta crkva je Crkva božja, bila je i Hristova crkva, pre sve i iznad svega, i kao takva je bila priznata u celom svetu, kao što je i danas.

RepublikaFoto: Marija Petrović

Milo šalje specijalce na Srbe

Menadžment Uprave policije Crne Gore odlučio je da deo Sektora specijalne policije rasporedi u centrima bezbednosti Bijelo Polje, Berane i Pljevlja. To su sredine u kojima se održavaju velike protestne litije, na kojima se iz sedmice u sedmicu okuplja sve više ljudi.

Kako je saopšteno, pripadnici ovog sektora će zajedno sa ovim organizacionim jedinicama sprovoditi redovne poslove i zadatke iz nadležnosti Uprave policije.

SVE JE POTVRĐENO

I otac Gojko Perović, rektor bogoslovije i blizak Amfilohijev saradnik, u jednoj emisiji Antena M sve je lepo objasnio:

RepublikaFoto: facebook.com/Hercegovac - Hercegovac

Otac Gojko Perović: Cetinjska mitropolija za mene je defakto samostalna

- Koji uslovi treba da se steknu da bi neka crkva bila autokefalna? Cetinjska mitropolija je dugo vremena živela defakto kao takva i bila uvažavana. Za mene kao pravoslavnog Crnogorca i teologa ona je bila defakto samostalna.

RepublikaFoto: Republika

U Podgorici prebili momka zato što je Srbin

- Navijači Vaterpolo reprezentacije Crne Gore u Podgorici pretukli su Josifa Vukićevića (19)

- On je došao kod devojke u Podgoricu i video gužvu, prepirku grupe navijača, Milovih pristalica, sa momcima, Srbima, koji su im dobacivali protiv Đukanovićevog pokušaja otimanja svetinja

- U strahu, Josif počinje da beži ka tridesetak metara udaljenoj policijskoj patroli, dok za njim trči veća grupa, sustiže ga i, kada on padne na zemlju, besomučno šutira

- Danilovgrađanin je zadobio ozbiljne povrede i ima povremene nesvestice

- Vidljivi su brojni hematomi na njegovom telu

- Nažalost, ni policijska patrola nije pomogla Vukićeviću, ni krivom ni dužnom, da se spase linča.

Sve ove izjave nedvosmisleno potvrđuju šta je u stvari pozadina svega što se dešava. U najkraćem: proterivanje SPC iz Crne Gore i pretvaranje Mitropolije crnogorsko-primorske u crnogorsku pravoslavnu crkvu. Time se "ubija još nekoliko muva" jer sva crkvena imovina ostaje Crnoj Gori (ili njenoj nezavisnoj crkvi, svejedno), a Amfilohije postaje patrijarh, ono što je oduvek i želeo.

RepublikaFoto: youtube.com/Krsto Popović

Amfilohije: Crnogorska pravoslavna crkva ovde je bila državna za vreme kraljevine

Podsetimo, Amfilohije i Milo oduvek su imali neku vrstu specijalnih odnosa, što je posebno došlo do izražaja prilikom proglašenja samostalne Crne Gore, kojoj se mitropolit nije ni na koji način usprotivio.

Reakcije

Predrag Rajić

CENTAR ZA DRUŠTVENU STABILNOST

Amfilohije i Milo na ovom projektu rade zajedno, decenijama. Mitropolit je odigrao ključnu ulogu u dovođenju Ðukanovića na vlast 1997, kada ga je otvoreno podržao protiv Momira Bulatovića, kao i 2006, kada je govorio kako će Crkve biti i u nezavisnoj Crnoj Gori

Dragomir Anđelković

ANALITIČAR

Autokefalnost SPC proglašena je 1219. godine. To je sve bila srpska zemlja, srpstvo je starije od svega što oni nazivaju svojim crnogorskim identitetom, tako da su teze Mila Đukanovića izvučene iz konteksta s ciljem da se napravi crnogorska pravoslavna crkva

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading